Index Vakbarát Hírportál

Pence: 2019 végéig átköltözik a nagykövetség Jeruzsálembe

2018. január 22., hétfő 16:34

Mike Pence amerikai alelnök az izraeli parlamentben, a kneszetben elmondott beszédében bejelentette, hogy az Egyesült Államok még 2019 vége előtt átköltözteti nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, írja a BBC.

Donald Trump amerikai elnök december elején jelentette be, hogy az izraeli nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözik, és elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Szakértők akkor azt valószínűsítették, hogy a bejelentés ellenére a tényleges költözés még több évbe is telhet. Pence bejelentése alapján ez egy közelebbi időpont lesz, mint amivel a legtöbb szakértő számolt.

A beszéd kezdetén kivezettek a teremből több arab képviselőt, akik Trump döntése ellen tiltakoztak. Pence bejelentését izraeli képviselők viszont felállva tapsolták meg.

Trump bejelentése óta először utazott a Közel-Keletre vezető amerikai politikus. Az Egyesült Államok támogatná a kétállami megoldást az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére, amennyiben a felek ebben állapodnának meg, mondta szombaton Pence kairói látogatásán Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnöknek.

Mahmúd Abbász palesztin elnök Pence izraeli érkezése előtt tüntetően elhagyta Rámalláhot, és Európába utazott, miután bejelentette, hogy nem tárgyalnak az amerikai alelnökkel, és a továbbiakban nem fogadják el Washingtont a békefolyamat közvetítőjének.

Rovatok