Index Vakbarát Hírportál

Újra működhet az amerikai kormány, szavazott a képviselőház

2018. január 23., kedd 05:51 | aznap frissítve

A szenátus után a képviselőház is megszavazta az amerikai kormány finanszírozását, ezzel véget ér a kormány három napja tartó leállása.  A képviselők 266:150 arányban szavazták meg a kormány működését ideiglenesen biztosító törvényt, miután a szenátusban hétfőn délután elsöprő többséggel, 81:18 arányban fogadták el.

A kormányzati hivatalok és ügynökségek működését február 8-ig garantáló törvényt átküldték a Fehér Házba, ahol Donald Trump azonnal aláírta. A Fehér Ház közleménye szerint a kormányzat így kedd reggeltől visszatér a normális működési rendjéhez.

A szövetségi hivatalokban dolgozó és hétfőn kényszerszabadságra küldött alkalmazottak százezrei így visszatérhetnek munkahelyeikre, ismét megnyitják a nemzeti parkokat, állatkerteket és azokat a kormányzati irodákat, ügynökségeket, szervezeteket, amelyek - mivel nem minősülnek elsődleges fontosságúaknak - szombattól leálltak.

Az ideiglenes törvény a republikánusok és a demokraták megállapodásának köszönhetően lép életbe. A  szavazás előtt Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője azt mondta: a demokrata párti politikusok megszavazzák a törvényjavaslatot, mert garanciákat kaptak arra, hogy cserébe  a republikánusok előterjesztik javaslatukat az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodó fiatalok jogi státuszának rendezésére.

Arról a mintegy 700-800 ezer fiatalról van szó, akiket illegális bevándorlóként érkező szüleik hoztak az országba, amerikai földön nőttek fel, s akiket az előző elnök, Barack Obama által hozott rendelet (DACA) véd átmenetileg a kitoloncolástól.  Épp ez a törvény volt az egyik oka annak, hogy a szenátus nem szavazta meg a szombat hajnali határidőig a kormány finanszírozását biztosító törvényt, ezért Donald Trump beiktatásának egyéves évfordulójára leállt az amerikai kormányzat, mert a  republikánusok elutasították a demokraták követelését a fiatalok helyzetének rendezéséről. A két politikai tábor közötti vitás kérdés volt még az amerikai-mexikói határra tervezett fal építési költségeinek megszavazása. Ezt a republikánusok követelték, ám aztán a hét végén már csupán a DACA programban érintett fiatalok problémáinak megoldása maradt terítéken.

A szenátusi szavazás után azonban a Fehér Ház szóvivője nem erősítette meg, hogy Donald Trump elnök támogatja a DACA-fiatalok helyzetének rendezését. Sarah Huckabee Sanders kitért a válasz elől akkor is, amikor újságírók arról faggatták, vajon a helyzetük rendezése az állampolgárság megadását jelenti-e. A most megszavazott törvény magában foglalja a gyermekkorúak egészségbiztosítási programjának (CHIP) meghosszabbítását is hat évre.  

Nem példa nélküli az ilyen kormányleállás az Egyesült Államokban. 1978-ban 18 napig tartott, Bill Clinton alatt viszont 1995-ben két részletben összesen 27 napra is leállt a kormányzat, mielőtt 1996-ban egy újabb shutdown következett. Legutóbb 2013-ban volt ilyen, miután a két párt nem tudott megegyezni a költségvetés alapjairól. Akkor 16 napig álltak bénultan a szövetségi intézmények.  A CNN szerint azonban annyiból kivételes a mostani helyzet, hogy az elmúlt évtizedekben ez volt az első, aminél a kongresszus mindkét házát és az elnököt is ugyanaz a párt adja.

Rovatok