Index Vakbarát Hírportál

Álruhás újságíró leplezte le a londoni elitgála árnyoldalát

2018. január 25., csütörtök 00:35

2018 nem kifejezetten az az év, amikor az ember azt gondolná, hogy egy londoni jótékonysági esten kétmillió font összegyűjtése lényegében csak az ürügy arra, hogy a gazdag, befolyásos férfivendégek a hoszteszlányokat taperolják.

Pedig pontosan ez történt. Madison Marriage, a Financial Times újságírónője ugyanis elszegődött hosztesznek, hogy személyesen győződjön meg róla, igazak-e a csak férfiak előtt nyitott Presidents Club rendezvényeiről terjedő pletykák. Amit múlt csütörtökön tapasztalt, az még úgy is sokkolta, hogy sejtette, nem babazsúrba indul.

A 360 férfivendég kiszolgálásáról 130, az alkalomra 211 fontért (75 ezer forintért) felbérelt, "magas, vékony és csinos" hosztesznek kellett gondoskodnia. A nőket a rendezvényen és a bizarr afterpartykon is arra biztatták, hogy igyanak együtt a vendégekkel. A riportert magát is fogdosták és buja ajánlatokkal ostromolták, de ezt nem részletezte, mert inkább a nála fiatalabb, gyakran 20 év alatti nők által átéltekre akart koncentrálni.

A férfiaknak szmoking, a hoszteszeknek "szexi fekete cipő, fekete alsónemű", "rövid, szűk fekete dressz" és "fűzőre emlékeztető széles fekete öv" viselete volt az előírás. Utóbbiaknak az volt a dolguk, hogy a férfiakat szórakoztassák, és ha kérik, ellássák őket italokkal.

A férfiak Marriage beszámolója szerint, ami a FT amúgy fizetős oldalán kivételesen szabadon hozzáférhetővé tettek, fogdosni kezdték a nőket, próbálták őket az ölükbe ültetni, és volt akit arról kérdeztek, hogy prostituált-e.  

Az egyik hosztesz arról mesélt, hogy begerjedt férfiak a fenekét, a hasát és a lábait fogdosták, valaki más pedig megpróbálta megcsókolni. Sok asztalnál hasonló jelenetek zajlottak. Volt, akinek a szoknyája alá is benyúltak, másnak egy férfi a nemiszervét mutogatta, egy harmadikat arra biztattak, hogy tépje le a bugyiját és táncoljon az asztal tetején.

A női vécét kívülről figyelték: ha valaki túl sokáig időzött, kihívták és visszakísérték a bálterembe. Marriage-t magát is megviselték a történtek, de szerinte főleg azok a fiatal nők szenvedték meg az estét, akik egyedül voltak, mert akik ismerősökkel jöttek, legalább egymással meg tudták osztani a problémáikat.

A FT cikke megjelenése után kitört a botrány. Az est elnöke, a brit oktatási minisztérium egyik igazgatója, David Meller szinte azonnal lemondott. Kora estére a Presidents Club bejelentette a feloszlását, a számláin lévő pénzt pedig rászorulóknak adja – már ha lesz, aki elfogadja: az a két gyerekkórház, akiknek a javára a gálaesten a szervezet gyűjtött, a botrány kitörése után a megrökönyödésüket hangoztatták és visszautalták a pénzt.

A brit parlament alsóháza vizsgálatot indított, különösen mivel a gyerek- és csládügyi államtitkár-helyettes Nadhim Zawari is részt vett a gálán. Zawari azt állítja, hogy hamar lelépett.

A brit liberálisok vezetője, Jo Swinson gyomorforgatónak nevezte a történteket, szerinte az, ahogy 300 gazdag üzletember boldogan részt vett egy ilyen estén, jól mutatja, hogy miként él és virul ezekben a körökben a romlott, szexista kultúra. ( via WP

Rovatok