Index Vakbarát Hírportál

~~~~~~~~~~~~~ Ez itt az országhatár, ne halászgasson tovább!

2018. január 26., péntek 20:09

Tizennégy fizetési felszólítást küldött a horvát halászoknak a szlovén rendőrség a Pirani-öbölben húzódó határ megsértéséért, írja az MTI.

Szlovénia december 30-án megkezdte a hágai döntőbíróság határozatának végrehajtását azokon a részeken, amelyek a tengeri határvonalra vonatkoznak. Tette ezt annak ellenére, hogy 

Horvátország nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést, és nem tesz eleget az abban foglaltaknak.

A közlemény szerint a hatóságok nem tudtak bírságot kiszabni a horvát halászokra a bűncselekmény elkövetésének idején. Az intézkedéshez bizonyítékot kellett gyűjteniük, és meg kellett határozniuk a körülményeket.

„Kiutasíthatják azokat Szlovéniából, akik nem fizetik be a felszólításban kiszabott összeget” – olvasható a szövegben.

Pontos összegről nincs szó a közleményben, de a szlovén mezőgazdasági minisztérium korábbi bejelentése szerint a tilosban halászó magánszemélyek 420-tól 33 ezer euróig, a jogi személyek 1200-tól 41 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

A szlovén hatóságok elmondásuk szerint többször is figyelmeztették a horvát halászhajókat, hogy szlovén vizeken hajóznak, és határsértést követtek el.

Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a határvita miatt. Zágráb azonban 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki.

A hágai nemzetközi döntőbíróság a Pirani-öböl jelentős részét Szlovéniának ítélte, ezzel Ljubljana kijáratot kapott a nemzetközi vizekre, más vitatott területeket viszont horvát fennhatóság alá rendelt, például a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát, valamint az isztriai határ melletti Skodelin, Buzini és Mlini-Skriljei településeket. Zágráb azonban továbbra is elutasítja a nemzetközi testület határozatát. Horvátország szerint a határt még mindig az öböl felénél húzódik, a horvát halászok pedig a horvát rendőrség védelme alatt folytatják hálóik kivetését a vitatott területeken.

Rovatok