Index Vakbarát Hírportál

Trump megpróbálta kiengesztelni a szarfészeknek nevezett országokat

2018. január 26., péntek 13:02

Pörögnek az események Donald Trump amerikai elnök körül, aki éppen Davosban tartózkodik a Világgazdasági Fórumon.

Gesztus a szarfészek országoknak

Az amerikai elnök Davosban megpróbálta egy gesztussal kiengesztelni az afrikai elnököket is, akik felháborodtak azon, hogy Trump mintegy két hete amerikai sajtójelentések szerint "szarfészek országoknak" nevezte a Haitiból, Salvadorból és afrikai országokból érkező bevándorlók szülőföldjét a bevándorlás reformjáról tartott washingtoni egyeztetésen.

Trump csütörtökön Davosban találkozott Paul Kagame ruandai elnökkel, az Afrikai Unió soros elnökével, dicsérte hazája és a közép-afrikai ország kapcsolatait, és arra kérte Kagamét, hogy adja át "szívélyes üdvözletét" az afrikai államfőknek.

Az Afrikai Unió és egy sor ország sértőnek minősítette a Trumpnak tulajdonított kijelentéseket és magyarázatot követelt. Az amerikai elnök később tagadta, hogy az inkriminált kifejezést használta volna.

Fake news szerinte az ügyész menesztése

Eközben az Egyesült Államokban a The New York Times azt írta, hogy tavaly júniusban elrendelte Robert Mueller különleges ügyész menesztését, de visszakozott, mert jogtanácsosa lemondással fenyegetőzött, és nem volt hajlandó végrehajtani az utasítást.

Donald Trump amerikai elnök cáfolta, hamis hírnek nevezte ezt, amikor megérkezett a davosi Világgazdasági Fórumra. "Hamis hír, emberek, hamis hír! Tipikus hamis történet a The New York Timestól" - jelentette ki.

A lap azt állítja: fehér házi tudósítói négy emberrel is beszéltek, akik tudnak a történtekről. Ketten azt mondták, hogy az elnök összeférhetetlenségre hivatkozva akarta eltávolítani a posztjáról Robert Muellert. Trump szerint ugyanis Mueller elfogult volt, mert évekkel korábban vitába keveredett az egyik golfklubjával, dolgozott annál az ügyvédi irodánál, amely a vejét is képviselte, és kinevezése előtt egyetlen nappal maga Trump hallgatta meg, mert fontolgatta, hogy ismét őrá bízza a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetését.

Mueller irányítja azt a vizsgálatot, amelynek célja feltárni, hogy Trump kampánystábja összejátszott-e a választásokba beavatkozó Oroszországgal, illetve, hogy akadályozta-e Trump az igazságszolgáltatást.

Donald McGahn fehér házi jogtanácsos a The New York Times forrásai szerint a külöleges ügyész menesztésére vonatkozó Trump-utasítás kézhezvételekor közölte, hogy nem ért egyet az elnökkel, és nem hajlandó arra kérni az igazságügyi minisztériumot, hogy mentsék fel a különleges ügyészt, inkább lemond.

McGahn úgy gondolta, hogy Mueller menesztése katasztrofális következményekkel járna az elnökre nézve, és csak további kételyeket ébresztene azzal kapcsolatban, hogy a Fehér Ház akadályozza-e a vizsgálatot. A jogtanácsos úgy vélte, hogy Trump maga egyedül nem fogja elmozdítani hivatalából Muellert, és az elnök le is tett szándékáról. McGahn amúgy régóta dolgozik a republikánusoknak, és Trump kampánycsapatának vezető jogásza volt.

Rovatok