Index Vakbarát Hírportál

Minek is kéne védeni a világ legkeményebb drogbárójának perében az esküdteket?

2018. január 27., szombat 10:47

Az egyik legnagyobb és legkegyetlenebb mexikói drogbáró, a Sinaloa kartell vezetője, Joaquín "El Chapo" Guzmán, azaz a Köpcös védőügyvédje szerint nem kellene speciális védelmet biztosítani az esküdteknek Guzmán amerikai bíróságon zajló perében. A védelem szerint ugyanis ez ellenkezik az ártatlanság vélelmének alkotmányos elvével: ha elrendelnék a védelmet, azzal szerinte azt a látszatot keltenék, hogy a Köpcös veszélyes és bűnös - írja az Independent.

Guzmánt épp egy éve adta ki Mexikó az Amerikai Egyesült Államoknak; a szövetségi eljárásban az Amerikába (is) irányuló kábítószercsempészet mellett bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással, kínzással, emberkereskedelemmel és szándékos emberölésekkel vádolják. Guzmán nem vallotta bűnösnek magát. A brooklyni ügyészség azt javasolta, az ügyben anonim esküdtszéket nevezzenek ki, a tagjait szállásolják el védett helyen, és kísérjék őket fegyveres őrök azokban a hónapokban, ameddig a tárgyalás - várhatóan még ebben az évben - tartani fog.

Az ügyészség mindezt egyrészt a Köpcös erőszakos múltjára hivatkozva javasolta, másrészt arra, hogy állítólag próbálta már megöletni azokat, akik ellene tanúskodtak. El Chapo ügyvédje szerint mindezt csak olyanok állítják, akik az ilyen vallomásokkal csak a saját büntetésüket próbálják csökkenteni. A bíróság még nem döntött.

El Chapo korábban már kétszer szökött meg Mexikói börtönökből, másodszor egy, a fürdőszobájából induló alagúton keresztül, és vannak, akik úgy vélik, a szökések a mexikói hatóságok közreműködésével történtek, és szándékosan hagyták futni a kokainból szerzett pénzből a gazdaságot is fellendítő Guzmánt.

Angel Melendez amerikai különleges ügynök közölte: Guzmán ezúttal az amerikai igazságszolgáltatással néz szembe, "és biztosíthatok mindenkit, ezúttal nem lesznek semmiféle fürdőszobából induló alagutak."

Rovatok