Index Vakbarát Hírportál

Csupán hét túlélője van a kiribati kompbalesetnek

2018. január 28., vasárnap 11:28

Hat felnőttet és egy eszméletlen gyereket mentettek ki egy, a Csendes-óceánon lebegő mentőcsónakból a 108 000 laksú, 33 kisebb szigetből álló Kiribati-atoll közelében, írj az AP. A hét túlélő négy napon át étlen-szomjan, a tűző nap alatt sodródott a mentőcsónakban.

A hatóságok szerint a hajótöröttek egy komp elsüllyedése után másztak fel a csónakra. Evezőjük nem volt, így 180 kilométerre sodródtak el a hajótörés helyszíntől. A kompon legalább ötvenen utaztak, a baleset oka egyelőre ismeretlen. A hajótörötteket az új-zélandi haditengerészet repülőgépének radarja fedezte fel. Ledobtak nekik némi vizet és élelmet, valamit egy rádiót is, és egy közelben tartózkodó halászhajót irányítottak a megmentésükre. 

A kompbalesetet úgy tűnik, csak ők heten élték túl, a 43 további utast és a legénység tagjait már nem keresik tovább - a komp nyolc napja indult el utolsó útjára. Az új-zélandi hatóságok nem értik, hogy Kiribatiról miért csak a pénteken kaptak értesítést a balesetről. Állítólag egy Kriribati illetőségű repülő pár napja kutatott túlélők után, de eredménytelenül, hiszen a gépen nem voltak olyan modern berendezések melyekkel nagy magasságból bárkit is meg lehetett volna találni.

Rovatok