Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették Putyin legnagyobb ellenfelét

2018. január 28., vasárnap 10:03 | aznap frissítve

Rendőrök vették őrizetbe Alekszei Navalnij orosz ellenzéki vezetőt vasárnap, nem sokkal azután, hogy csatlakozott egy kormányellenes tüntetéshez Moszkvában. Mindez órákkal azután történt, hogy rendőrök szállták meg Navalnij moszkvai irodáját. Navalnijt pár óra fogva tartás után hazaengedték, és nem indítottak ellene eljárást - közölte az ügyvédje a Reuters-szel. 

A rendőrök sarokcsiszolókkal próbáltak bejutni az irodákba, ahol többek között Navalnij ellenzéki TV csatornájának stúdiója is van. A csatorna legfrissebb videóján hallatszik is a háttérben, ahogy a rendőrök próbálnak bejutni. A rendőrségi razzia kezdetét a Tv élő adásban közvetítette a Youtube-on. A rendőrök a helyszínen állítólag azzal indokolták a razziát, hogy információk szerint egy bomba van az irodában. A razzia során hat embert őrizetbe vettek. 

A rendőrség azután szállta meg Navalnij irodáját, hogy a politikus meghirdette a március 18-ra kiírt elnökválasztás bojkottját 

és bejelentette, hogy az ország 100 városában szervez majd tüntetéseket Vlagyimir Putyin korrupt és elnyomó rendszere ellen. Ezen a választáson a Putyin fő kihívójának számító 41 éves politikus az orosz választási bizottság tavaly decemberi döntése alapján nem vehet részt, sőt, a következő 10 évben nem indulhat az elnökválasztáson, mert  mert gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Navalnij szerint az ellene felhozott vádak politikai koholmányok. 

Navalnij szerint a márciusi választás így, hogy ő nem indulhat, nem lesz más, mint Putyin "koronázási ceremóniája", amellyel az immár negyedik elnöki ciklusának nekilátó elnök 2024-ig bebetonozza a hatalmát. Éppen ezért "szavazói sztrájkra" van szükség.

Ezen az életetek múlik. Hány évet akartok még élni úgy, hogy ezek a perverz, képmutató rablók vannak hatalmon? Már 18 éve ezt kell elviselnünk

- mondta Navalnij a tüntetésre felszólító videóüzenetében.  (via: Guardian)

Rovatok