Index Vakbarát Hírportál

Tíz év alatt 20,8 millió ópiumtablettát adtak el egy 2900 fős amerikai városban

2018. január 30., kedd 16:41 | aznap frissítve

Tíz év alatt 20 millió 800 ezer vényköteles fájdalomcsillapító tablettát adtak el egy 2900 lakosú amerikai kisvárosban. A West Virginia államban lévő Williamsonban államilag vizsgálták ki, hogy milyen kapcsolatban állnak a környéken egyre gyakoribb gyógyszeres drogtúladagolások a magánkézben lévő gyógyszertárak üzletpolitikájával.

"Ezek felháborító számok, a végére kell járni ennek a pusztításnak, amit ezek West Virginiában okoznak" - írta közleményben a Charleston Gazette-nek Chairman Greg Walden és Frank Pallone Jr. helyi képviselők. A gyógyszergyáraknak kötelessége lenne figyelniük arra, hogy a készítményeikkel nem élnek-e vissza a fogyasztók, és amennyiben a tablatták és a túladagolás okozta halálesetek összefüggnek, jelezniük kellett volna ezt az állami hatóságok felé. Ez nem történt meg, sőt, mivel a termékek jól fogytak, növelték a kiszálíltott tabletták számát.

2006 és 2016 között 10,2 millió hidrokodon és 10,6 millió oxikodon tablettát adtak el két williamsoni patikában, de több más gyógyszertár is több milliós eladásokat csinátl ezekból az ópiumsármazékokból. A Miami-Luken gyógyszergyártó 2016 februárjában 2,5 millió dolláros büntetést fizetett azért, hogy elárasztotta West Viginiát a tablettákkal, a H.D. Smith gyár pedig 3,5 milliót fizetett 2017 januárjában ugyanezért. De a vizsgálat a mani napig tart, a gyógyszergyáraknak nem sikerült bizonyítaniuk, hogy mindent megtettek azért, hogy meggátolják a visszaélésszerű droghasználatot az államban. 2016-ban 880 túladagolás történt West Virginiában.

Trump: Ópiumválság van

Donald Trump amerikai elnök október végén közegészségügyi szükségállapotot hirdetett az országban tapasztalható "ópiumválság" miatt. A Fehér Ház adatai szerint 2016-ban több mint 34 ezer 500 ember veszítette életét országszerte az opiáttartalmú narkotikumok miatt. Trump ígéretet tett arra, hogy az amerikai hegyvidéki területeken, vagy a lakott területekről távol eső, eldugott településeken videós orvosi szolgáltatást vezetnek be, például gyors receptírást a függőségek kezelését szolgáló gyógyszerekhez. Ezeken a vidékeken ugyanis a legelterjedtebb a kábítószerfüggés.

Rovatok