Index Vakbarát Hírportál

CIA-igazgató: Észak-Korea néhány hónap múlva el fogja érni Amerikát

2018. január 30., kedd 05:04

 Észak-Korea várhatóan hónapokon belül képessé válik arra, hogy nukleáris fegyverrel elérje Amerikát

- mondta a BBC televíziónak nyilatkozva az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója.

Mike Pompeo a magyar idő szerint hétfő éjjel sugárzott interjúban kijelentette: a CIA a világ legjobb hírszerző szolgálata, nagyon sok mindennel foglalkozik, és nem sorol egyetlen feladatot sem más tennivalók elé, de tudatában van annak, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető folyamatos kockázatot jelent nemcsak az Egyesült Államokra, hanem az egész világra.

Pompeo állította, hogy mára az USA külföldi partnerei meglehetősen tiszta képet alkottak a fenyegetésről, és

most már arról beszélhetünk, hogy Észak-Korea alig néhány hónapon belül képessé válhat arra, hogy atomfegyverével elérje az Egyesült Államokat

A legbefolyásosabb amerikai hírszerzési szervezet igazgatója igyekezett megnyugtatni a közvéleményt arról, hogy Trump és stábja tisztában vannak azzal, egy esetleges totális konfliktus súlyos pusztítást okozna és rengeteg ember életébe kerülne. Arról a kérdésre azonban, hogy lehetséges lenne-e Kim Dzsong Un eltávolítása, vagy egy esetleges rakétaindítás megakadályozása, csak annyit mondott:

Sok minden lehetséges.

Az interjú igazán meredek része az volt, amikor a hagyományosan az elnök bizalmasának számító, és republikánus politikusi háttérrel rendelkező CIA-igazgató Pompeo elismerte a Trump számára kellemetlen tényt, hogy

Oroszország a novemberi törvényhozási választásba is megpróbál majd beavatkozni.

Meddig tudna ellőni Kim Dzsongun? Két percben összefoglaltuk

Pompeo azt mondta: az orosz "információs kampányoknak hosszú történelmük van, ez nem újdonság", az ehhez használt technológiai eszközök azonban ma már olcsók és bőséggel állnak rendelkezésre, és az egész világra kiterjedő információterjesztés mára sokkal egyszerűbbé vált, mint a II. világháború utáni évtizedekben.

Ettől a fenyegetéstől nem fogunk megszabadulni, az oroszok ezt régóta művelik, és teljes mértékben számítok arra, hogy a továbbiakban is rajta lesznek ezen.

Viszont azt is leszögezte: bízik abban, hogy az Egyesült Államok képes lesz szabad és igazságos választások megrendezésére, és az orosz beavatkozási kísérleteknek az ellenlépéseknek köszönhetően nem lesz komoly hatása. A BBC riportere rá is kérdezett, Pompeo nem kényszerül-e ebben a kérdésben valamiféle politikai egyensúlyozásra, hiszen főnöke, Trump rendre álhírnek minősíti, hogy kampánystábja összejátszott volna az oroszokkal, miközben a CIA szerint voltak befolyásolási kísérletek a 2016-os elnökválasztás idején; ráadásul ugye pont az orosz befolyás miatt szorongatja Trumpot és környezetét Robert Mueller különleges ügyész.

Pompeo azonban kitérően csak annyit mondott, hogy

A CIA nem kényes egyensúlyozással foglalkozik, hanem az igazsággal.

és az általa feltárt igazságot "kozmetikázás nélkül" naponta az elnök elé tárja.

Rovatok