Index Vakbarát Hírportál

Kiürült a rijádi Ritz-Carlton

2018. január 30., kedd 12:21

Szaúd-Arábiában szabadon engedték a korrupciós vádakkal őrizetbe vett összes embert, akit eddig a rijádi Ritz-Carlton Hotelben tartották fogva.

A bejelentés azt tükrözi, hogy véget ért a három hónapja kezdődött ügy, amelyben többtucatnyi herceget, magas beosztású tisztségviselőt és dúsgazdag üzletembert vettek őrizetbe. A hét végén már szabadon engedték a királyi család több tagját, akik kiemelt szerepet töltöttek be az üzleti és politikai életben. Az továbbra sem világos, hogy a Ritzből eltávolított emberek közül hányan kerültek szabadlábra, hányan pedig börtönbe. 

Ahogy arról részletesen is írtunk, novemberben több tucat szaúd-arábiai tisztségviselőt és üzletembert vettek őrizetbe korrupciós vádakkal, köztük tizenegy herceget. A példátlan hatósági intézkedést a Mohamed bin Szalmán trónörökös vezette korrupcióellenes bizottság utasítására hajtották végre.

A kormány szerint az őrizetbe vett befolyásos emberekhez mintegy 100 milliárd dollár (több mint 25 ezer milliárd forint) kenőpénz folyhatott be. Rijád bejelentette, hogy

a visszaszerzett összegek egy részéből az alacsonyabb jövedelmű állampolgárokat fogja segíteni.

Mivel Szaúd-Arábiában az állami- és magánvagyon soha nem különült el igazán, ezért a "korrupció", mint olyan is inkább ürügyként szolgálhatott a fiatal koronaherceg pozíciójának megerősítésére. A hatalmi harc azután pörgött fel, hogy Szalmán bin Abdel-Azíz király tavaly júniusban felborította az eddigi örökösödési rangsort, és félreállította unokaöccsét, az 57 éves Mohamed bin Najefet, hogy fiát nevezze ki örökösének.

A vahhábita királyság főügyésze, Szaúd al-Modzseb decemberben bejelentette, hogy az őrizetbe vettek többsége pénzügyi megállapodást kötött a hatóságokkal, cserébe nem indítanak eljárást ellenük. Ugyanő a múlt héten elmondta, hogy mintegy kilencven embert engedtek szabadon készpénzért, ingatlanért vagy más pénzügyi juttatásért cserébe. Akikkel viszont nem sikerül megegyezni, azokat börtönbe viszik át, és akár hat hónapot is ülhetnek rács mögött, ha elítélik őket. A korrupciós ügyben körülbelül 350 embert hallgattak ki.

(MTI)

Rovatok