Index Vakbarát Hírportál

Tengeralattjárót vásárol a román hadsereg az orosz befolyás ellen

2018. január 31., szerda 10:57

Románia szerint „a korábbinál agresszívebb” az orosz jelenlét a Fekete tengeren, erről beszélt a román védelmi miniszter, Mihai Fifor hétfőn a parlament különbizottsága előtt. Tavaly Románia a GDP 1,8 százalékát fordította védelmi célokra, bár Az előirányzat 2 százalék volt. Néhány beszerzést azonban elhalasztottak.

A miniszter szerint Románia idén is folytatja védelem-fejlesztési programját, új támadó fegyvereket, katonai teherautókat és páncélozott járműveket kapnak. Újabb rakéta-kilövő rendszereket szereznek be: egy újabb Patriotot és egy Himarst.

A Fekete tengeren tapasztalható, a korábbinál agresszívebb orosz jelenlétre válaszul modernizálni fogják a haditengerészetet. Felújítanak két fregattot és több kísérő naszádot vásárolnak. A Legfőbb Védelmi Tanácstól és a parlamenttől egy hazai gyártmányú tengeralattjáró hadrendbe állításához is felhatalmazást kérnek. Mihai Fifor kijelentette: meggyőződése szerint a tengeralattjáró megépítése Romániát ismét a térség egyik meghatározó hatalmává tehetné.

Rovatok