Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért a székelyektől a volt román kormányfő

2018. február 1., csütörtök 14:47

Bocsánatot kért Facebook-oldalán csütörtökön Mihai Tudose volt román miniszterelnök azoktól a közösségektől, amiket "félreérthető kijelentésével" megsértett - írja az MTI. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RDMSZ) elfogadta a bocsánatkérést.

Tudose egy január 10-i tévéműsorban egy hasonlat révén áttételesen akasztással fenyegette meg az autonómiát igénylő erdélyi magyarokat. A pártján belüli hatalmi harc nyomán nemrég lemondatott politikus közösségi oldalán azt írta: kijelentésével az állami jelképekről szóló törvények betartatásának szükségességére utalt, és a törvény betartatásával kapcsolatos felelősségükre akarta figyelmeztetni a köztisztviselőket.

"Ezúton is nyilvánosan bocsánatot kérek minden olyan közösségtől, illetve a kisebbségek minden olyan tagjától, amelyek és akik gyűlöletszításként vagy erőszakra való felbujtásként érthető nyilatkozatom miatt sértve érezték magukat" - írta Facebook-oldalán. Ez az értelmezés nincs összhangban elveivel, maga is a közösségek közötti kölcsönös tisztelet és párbeszéd híve, és elítéli az intoleranciát, a gyűlöletkeltést - tette hozzá. "Ebből a leckéből megtanultam, hogy a nyilvános megszólalásaimban körültekintőbben és pontosabban kell kifejeznem magam, és nem szabad olyan értelmezéseket lehetővé tennem, amelyeket nem tudok vállalni" - zárta bejegyzését Tudose.

A volt kormányfő azután szánta rá magát a nyilvános bocsánatkérésre, hogy kedden akasztásos kijelentéséért a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elé idézték.

Kijelentését román részről elsőként az időközben kormányfővé kinevezett Viorica Dancila akkori EP-képviselő bírálta, majd később Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke is elhatárolódott tőle. 

Rovatok