Index Vakbarát Hírportál

Iránban letartóztattak 29 nőt, mert levették a fejkendőjüket

2018. február 1., csütörtök 20:19

Iránban letartóztattak 29 nőt csütörtökön, ugyanis egy utcai tiltakozó akcióban levették a nyilvános helyen kötelezően viselendő fejkendőjüket. A rendőrség szerint a nőket külföldön élő irániak propagandája vezette meg. A fejkendő kötelező viselése ellen decemberben kezdődött akciók során hétfőn is letartóztattak egy nőt.

Az elmúlt hetekben egyre több iráni nő követelte a fejkendő kötelező viselésének eltörlését. Erre úgy hívják fel a figyelmet, hogy az utcán, a nyilvánosság előtt leveszik fejkendőjüket, és egyfajta lobogóként lengetik. A tiltakozókhoz a fejkendőt önként viselő hívő muszlim nők, idősebb asszonyok, férfiak és a klérus néhány tagja is csatlakozott országszerte.

A fejkendőviselet negyven éve kötelező Iránban, a nők többsége azonban ellene van. Az iszlám köztársaságban kilencéves korától minden lánynak és nőnek viselnie kell a hajukat elfedő fejkendőt a nyilvános helyeken. Csak laza szabású kabátot hordhatnak, ami eltakarja az alakjukat.

A fejkendőviselés elleni akciók a szakértők szerint újabb hullámát jelentik az Iránon az elmúlt év végén és az idei év elején végigsöprő politikai-gazdasági tüntetéseknek. A december 28-án kezdődött tíznapos demonstrációk elsősorban az infláció és a korrupció ellen indultak, de egyre inkább rendszerellenessé váltak.

Haszán Róháni iráni elnök a fejkendő-akciók ügyében még nem szólalt meg, de arra figyelmeztette az ország vezetőit, hogy vegyék komolyan a polgárok elégedetlenségét.

„Semmit sem érhetünk el, ha az emberek nem állnak mögöttünk és figyelmen kívül hagyjuk bírálataikat.”

– mondta Róháni csütörtökön.

Az iráni forradalom február 11-én esedékes 39. évfordulója alkalmából figyelmeztetett: a monarchisták is azt hitték, örökre hatalmon maradnak, de az 1979-es forradalomban végül mindent elvesztettek, mert nem hallották meg a nép hangját. Ez lecke kell, hogy legyen minden hatalmon lévőnek,

„hogy nagyon is oda kell figyelni az emberek követeléseire”.

(MTI)

Rovatok