Index Vakbarát Hírportál

Tillerson: katonai puccs jöhet Venezuelában

2018. február 1., csütörtök 23:56

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter csütörtökön szóba hozta, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök hatalmának katonai puccs vethet véget. A Texasi Egyetemen, Austinban beszédet mondó külügyminiszter nem tudja, hogy ez valóban bekövetkezik-e.

Tillerson öt latin-amerikai államot érintő körútja előtt azt mondta, hogy Donald Trump amerikai elnök nem pártolja a rezsimváltást Venezuelában. Úgy fogalmazott: a legegyszerűbb az lenne, ha Maduro önszántából távozna a hatalomból. Tillerson szerint változás jön Venezuelában, és az Egyesült Államok azt szeretné, hogy a folyamat békés legyen.

„Venezuela és más dél-amerikai államok történelmében gyakori, hogy a hadsereg szolgál a változás előmozdítójaként, amikor a dolgok nagyon rosszul állnak és a vezetés már nem szolgálja a népet. [...] Nem tudom megmondani, hogy ott is ez lesz-e.”

– mondta Tillerson. Arról is beszélt, hogy Madurónak vissza kell térnie az alkotmányossághoz, és követnie kell az ország alaptörvényét. Ha túl forróvá válna a talaj a venezuelai elnöknek – fogalmazott Tillerson –

„biztos vagyok benne, hogy vannak barátai Kubában, akik tudnának a számára egy helyes kis haciendát biztosítani a parton.”

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajáresés miatt gyakorlatilag összeomlott.

Nicolás Maduro elnök szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, és augusztusban úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést tartottak, amit a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el.

Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az országban az utcai tüntetések, amiken a Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője civil szervezet adatai szerint 163-an haltak meg.

(MTI)

Rovatok