Index Vakbarát Hírportál

Törökországban irtózatos bűnök miatt tartóztatták le az orvosi kamara elnökségét

2018. február 2., péntek 15:47

Bár Törökországban nagy a nemzeti felbuzdulás, miután a hadsereg január közepén -a a törökök által támogatott szíriai milíciákkal karöltve - offenzívát indított az északnyugat-szíriai Afrinban az ottani kurdok ellen. De Recep Tayyip Erdoğannak az illiberális állam logikája szerint így is fel kell mutatnia néhány, a nemzeti egység ellen áskálódó belső ellenséget. Ezért az elmúlt napokban a török hatóságok több száz embert tartóztattak le. Ezek jó részének az volt a bűne, hogy a közösségi médiában az amúgy valóban minimum megkérdőjelezhető jogcímmel indított háború (melynek hátteréről itt olvashat) ellen posztoltak. 

De kedden letartóztatták a török orvoskamara (TTB) vezetőségének 11 tagját is, köztük a TTB elnökét, Rasit Tükelt, méghozzá a következő nyilatkozat miatt:

Orvosokként arra figyelmeztetünk, hogy a háború olyan, ember okozta népegészségügyi probléma, amely a környezetben és a lakosokban pusztítást okozva fenyegeti a társadalmi életet. Minden összecsapást és háborút emberi dráma kísér, helyrehozhatatlan problémákhoz vezet fizikai, lelki, társadalmi és környezet-egészségügyi szempontból. Nemet a háborúra, azonnali békét!

Az aszklépioszi eskü ihlette nyilatkozat hatására a török rendőrségben felmerült az, hogy ezek az orvosok valójában

"nyilvános megalázták és gyűlöletet keltettek ellenük"

Tükelt időközben három hónapra felfüggesztették egyetemi professzori beosztásából is, viszont előállított orvostársai közül hármat pénteken bírósági felügyelet mellett szabadlábra helyeztek.

De közben a rendőrség újabb adag veszélyes felforgatót gyűjtött be: 13 olyan embert, akik a közösségi médiában a TTB közleményét támogató bejegyzéseket osztottak meg. A letartóztatottak között van a baloldali ideológiát valló, és a 15 milliós törökországi kurd kisebbség parlamenti képviseletét felvállaló Népek Demokratikus Pártja (HDP) 15 hónapja előzetes letartóztatásban ülő társelnökének, Figen Yüksekdag-nak az egyik tanácsadója is.

A 2015 óta a kormányzati sanyargatásnak kitett törökországi kurdok egyébként is hevesen tiltakoznak a szír határon túli nemzettársaik elleni háború miatt - a letartóztatások első hullámában is több kurd képviselőt vittek el a rendőrök. 

A háború aktuális állásáról itt olvashat részletesen.

(MTI)

Rovatok