Index Vakbarát Hírportál

A spanyolok kiadták Amerikának az orosz hekkert

2018. február 3., szombat 11:21

Spanyolország kiadta az USA-nak azt az orosz hekkert, akinek a sorsa az egyik aktuális epizód a jelenleg is zajló kiberháborúban. Pjotr Levasov a vád szerint tömegével tört fel amerikai banki jelszavakat és fertőzött meg számítógépeket. A férfi korábban a hadseregben dolgozott és Putyin Egységes Oroszország Pártjának is a tagja volt.

Levasov eszerint a Kelihos botnetet irányította; ez a hálózat akár százezer megfertőzött gépre terjedt ki, ezekről telepítették a rosszindulatú szoftvereket és küldték ki a felhasználók hozzáférési adatait, jelszavait gyűjtő emaileket. A vád szerint napi 2500 spamet küldtek szét, és sok ezer amerikai adataihoz jutottak így hozzá.

Levasovot egy családi nyaraláson tartóztatták le a spanyol hatóságok Barcelonában. Októberben a spanyol bíróság hozzájárult az amerikai kiadatásához, Oroszország saját kérését pedig elutasította. Az oroszok politikai ügyről beszélnek. A férfi állítólag attól tart, hogy Amerikában titkos információk átadására fogják kényszeríteni. Az orosz külügy hivatalos közleményben figyelmeztette állampolgárait, hogy más országokban is hasonló kiadatásokra lehet számítani, és „kiadatás esetén elfogult eljárásra számíthatnak, ha az amerikai igazságszolgáltatás kezébe kerülnek”.

Az Oroszország és a Nyugat közötti kiberháborúnak itt olvashatnak bővebben utána.

Rovatok