Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea kémkedésre használja a berlini nagykövetségét

2018. február 4., vasárnap 14:56 | aznap frissítve

Észak-Korea a berlini nagykövetségét katonai kémkedésre használja a német hírszerzés vezetője szerint - írja a BBC. Hans-Georg Maassen az NDR TV-nek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy az észak-koreai diplomaták arra vannak kiképezve, hogy az európai hadi fejlesztéseket beszerezzék és ezáltal hazavigyék a technológiát. A hírszerzés szerint főleg a rakétarendszerekhez használták fel az így szerzett információkat, de kisebb részben az atomprogramjukat is fejleszthette a német technológiával az ázsiai diktatúra.

"Megállítjuk őket, amikor értesülünk ilyesmiről. De nem tudjuk garantálni, hogy észreveszünk és megállítunk minden próbálkozást"

- mondta. Észak-Korea egyelőre nem reagált a vádakra.

A BBC cikke felidézte azt az ENSZ-jelentést, amelyben a világszervezet közölte: az észak-koreai rakétatesztek és atomprogram hatására bevezetett gazdasági blokád sikertelen. A diktatúra titokban továbbra is exportál bizonyos országokba, főleg Kínába, Oroszországba és Malajziába. Ezek az exportok tavaly 200 millió dollárt hoztak Kim Dzsongun országának.

Rovatok