Index Vakbarát Hírportál

Soha nem képviseltette magát ilyen magas szinten Észak-Korea Dél-Koreában

2018. február 7., szerda 12:02 | aznap frissítve

Kim Dzsongun testvére is ellátogat a phjongcshangi olimpiára, írja a BBC. Ő az első a Kim családból, aki átlépi a határt a két Korea között. A 31 éves nő a pénteki olimpiai nyitóünnepségre érkezik.

Kim Jodzsong látogatásáról egy dél-koreai kormánytag nyilatkozott. Kim Jodzsong nemrég lépett politikai pályára, feladata a bátyja imázsát építgetni. Ő Kim Dzsongil legkisebb lánya, és csak négy évvel fiatalabb az országot vezető Kim Dzsongunnál, akivel a BBC szerint amúgy szoros kapcsolatban van. Még annyit írnak róla, hogy a Munkáspárt főtitkárának, Csö Rjonghének a felesége.

Nem éppen kellemes ember képét alakította ki magáról, ő is egyike azoknak, aki az Egyesült Államok szerint lábbal tiporja az emberi jogokat, de nincs rajta az ENSZ utazási tilalom alatt lévő személyeinek a listáján.

A delegációban egyébként ott lesz a parlament elnöke, az állami ügynökség vezetője és a Munkáspárt központi bizottságának az alelnöke. 

A két Korea közötti enyhülés jegyében már máskor is indultak egy zászló alatt koreai sportolók. A téli olimpián most ismét együtt vonul fel a 10 észak-koreai sportoló és a 12 női hokis a déliekkel. Az északi sportolókat amúgy 280 fős csapat kíséri el, köztük 229 szurkoló, 26 „cselgáncsozó” és 21 újságíró.

Rovatok