Index Vakbarát Hírportál

Nagy-Britanniába menekült, most hazatérne 16 orosz üzletember

2018. február 7., szerda 16:59

16 korábban Nagy-Britanniába menekült üzletember jelezte a hazatérési szándékát Vlagyimir Putyinnak, jelent meg a hír az orosz állami médiában. A listán szereplő személyek között több olyan is van, akik már húsz éve külföldön élnek.

A neveket tartalmazó listát Borisz Tyitov üzleti ombudsman hozta el Londonból, majd adta át Putyinnak. Az ombudsman szerint az érintettek elleni büntetőeljárást felül lehetne vizsgálni. Tyitov már korábban is jelezte: eljár annak érdekében, hogy azoknak az üzletembereknek a nevét, akiknek bűnössége nem bizonyított, töröljék az Interpol körözési listájáról, írja az MTI.

A Kreml a bűnüldöző szervekkel mérlegeli majd a 16 üzletember ügyét, mondta Dmitrij Peszkov szerdán Moszkvában. Ők szerepelnek a listán:

  1. Alekszej Smatko (Penza)
  2. Jevgenyij Petrov (Komszomolszk-na-Amure)
  3. Azamat Kuldigusev (Ufa)
  4. Szergej Kapcsuk (Jekatyerinburg)
  5. G. Trefilova (Moszkva)
  6. Jevgenyij Rizsov (Moszkva)
  7. Viktor Lamas (Moszkva)
  8. Alekszej Bazsanov (Moszkva)
  9. Alekszandr Gyelisz (Nyizsnyij Novgorod)
  10. Pavel Vlaszjuk (Nyizsnyij Novgorod)
  11. Alekszandr Bajgusev (Nyizsnyij Novgorod)
  12. Andrej Kakovkin (Rosztov-na-Donu)
  13. Konsztantin Gyulgerov (Nyizsnyevartovszk)
  14. Vlagyimir Zjuzin (Szentpétervár)
  15. Vaszilij Gyakun (Omszk)
  16. Leonyid Kurajev (Kaluga megye)

A jogi felelősségrevonás elől Nagy-Britanniába menekült üzletemberek ügyeit nem azonos módon kezelik majd, mindegyikük esete egyedi ugyanis. Az érintettek 80 oldalon fejtették ki, hogy kényszerből hagyták el Oroszországot, ahová visszatérve a gazdaság fejlesztésén dolgoznának. Kérték továbbá az ellenük indított büntetőeljárások jogszerűségének felülvizsgálatát, hazatérésüket pedig kárpótláshoz és jogi garanciákhoz kötötték.

Rovatok