Index Vakbarát Hírportál

Bermudán olyan történt, ami még a világon sehol

2018. február 8., csütörtök 13:12

John Rankin, Bermuda kormányzója jóváhagyta helyi idő szerint szerdán azt a törvénytervezetet,

ami megszünteti az azonos neműek házasodásának lehetőségét, amit tavaly a legfelsőbb bíróság engedélyezett a brit tengerentúli területen.

A kormányzó döntése szembe megy a nyugati országok azon gyakorlatával, hogy egyre több helyen engedélyezik a melegházasságot.

A szigeten hatályos törvények értelmében az azonos neműek továbbra is élhetnek bejegyzett élettársi kapcsolatban, ami a kormány szerint a házassággal azonos jogokat garantál nekik. A december óta kötött melegházasságokat nem érvényteleníti a jogszabály-változás.

Nemzetközi emberi jogi szervezetek mindezek ellenére bírálják az új törvényt, és a kormányzó mellett Boris Johnson brit külügyminiszternél is lobbiznak, hogy London ne szentesítse a módosítást, ami az önkormányzattal rendelkező, tengeren túli brit területek esetében előírás, de többnyire puszta formalitás. Úgy vélik, a jogszabály alkotmányellenes, mert az alaptörvény rögzíti a diszkrimináció tilalmát.

A Legfelsőbb Bíróság 2017 májusában engedélyezte az azonos neműek házasságát, amit a 60 ezer lakosú sziget meleg közössége üdvözölt, a konzervatív többségnek viszont rosszallását váltotta ki. Akkoriban emiatt több ezer fős tiltakozások voltak a hamiltoni parlament előtt.

Rovatok