Index Vakbarát Hírportál

Ki-be jár a börtönbe egy életfogytiglanira ítélt görög terrorista

2018. február 9., péntek 12:22

Hazai és nemzetközi bírálatok kereszttüzébe kerültek a görög hatóságok, miután pénteken négy hónapon belül immár másodjára 48 órára elhagyhatta a börtönt egy görög szélsőbaloldali terrorszervezet életfogytiglani börtönbüntetését töltő vezetője, írja az MTI.

Az 59 éves Dimitrisz Kufontinasz, a November 17. nevű szervezet hadműveleti főnöke 23 politikai gyilkosságban vett részt 1975 és 2000 között. Áldozatai között öt amerikai, két török és egy brit állampolgár is volt.

Az eltávozási engedélyt a görög jobboldal és a brit, illetve az amerikai diplomácia is bírálta.

Borzasztóan elkeserítő a börtönből távozni látni egy olyan terroristát, aki a legcsekélyebb jelét sem mutatta a megbánásnak, ez sérti az áldozatok emlékét és családjaik érzéseit

- írta Kate Smith görögországi brit nagykövet a Twitteren.

Geoffrey Pyatt amerikai nagykövet a washingtoni külügyminisztérium közleményét tette ki a Twitterre, amelyben a külügyi tárca elítélte az eltávozási engedély megadását, és aggodalmának adott hangot.

Ezzel szemben Kufontinasz ügyvédje, Joanna Kurtovic azt hangsúlyozta, hogy minden elítélt jogait tiszteletben kell tartani.

A matematikus és méhész Kufontinasz 2002 szeptemberében adta fel magát; két hónappal azután, hogy társai többségét letartóztatták. 1973. november 17-én athéni diákok zendülést robbantottak ki a görög katonai junta ellen, innen ered a November 17. mozgalom neve. A szélsőbaloldali csoport első jelentős akciója a CIA görögországi vezetője, Richard Welch meggyilkolása volt 1975-ben. Utolsó áldozatuk Stephen Saunders brit katonai attasé volt 2000-ben.

Rovatok