Index Vakbarát Hírportál

Mitterrand unokája jelentette fel zaklatásért a környezetvédelmi minisztert

2018. február 9., péntek 15:53

Pascale Mitterrand, Francois Mitterrand néhai francia köztársasági elnök unokája tett 2008-ban feljelentést Nicolas Hulot jelenlegi környezetvédelmi miniszter ellen egy 1997-es állítólagos nemi erőszak miatt, de azt soha nem akarta, hogy kitudódjon - közölte pénteken ügyvédje, miután az esetről a L'Ebdo című induló új újság címlapján írt.

"Pascale Mitterrand nevét a beleegyezése nélkül felhasználták egy médiaviharban Nicolas Hulot ellen. Sem ő, sem a családja nem hagyta jóvá semmilyen módon ezt a publicitást" - írta az MTI szerint közleményében Michel Dufranc, a Mitterrand család ügyvédje. "Nem ő volt a revelációk kezdeményezője" - tette hozzá.

A francia kormány egyik legnépszerűbb tagja, Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter szégyentelen hazugságnak nevezte és tagadta a vádakat csütörtökön.

A lap szerint Hulot elismerte, hogy 2008-ban feljelentést tett ellene "egy híres politikus unokája" egy állítólagos 1997-es eset miatt, de az ügyészség az akkor érvényben lévő tízéves elévülési idő miatt nem indított eljárást.

"Az ügyet nem egyszerűen azért zárták le, mert elévült, hanem meg is hallgattak a csendőrök a saját kérésemre, és a nyomozók nagyon gyorsan megállapították, hogy semmi olyan nem történt, amiért vizsgálatot kellene indítani az ügyben" - mondta Nicolas Hulot. "Ez fájdalmas, igazságtalan, megalapozatlan" - tette hozzá. 

Christine Le Crom ügyész csütörtök este megerősítette, hogy 2008-ban feljelentés érkezett nemi erőszak gyanújával Nicolas Hulot ellen, de elévülés miatt nem indult eljárás az 1997-es eset miatt, amikor is Pascale Mitterrand 20 éves volt. 

Edouard Philippe miniszterelnök és Emmanuel Macron államfő azonnal támogatásukról biztosították a minisztert és jelezték, hogy nem kell lemondania, miután nincs ellene eljárás.

Rovatok