Index Vakbarát Hírportál

A kurdok lelőttek egy török helikoptert

2018. február 10., szombat 14:33

Lelőttek egy T-129 ATAK típusú török harci helikoptert Szíria észak-nyugati részén a kurdok elleni katonai műveletekben. A helikopter a kurdok lakta Afrín térségében volt bevetésen Recep Tayyip Erdoğan török elnök szombati bejelentése szerint – írja az MTI.

Ez az első alkalom az Afrín térségében három hete indított török hadműveletek során, hogy lelőttek egy török helikoptert. A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia közölte, hogy az ő egységeik lőtték le a helikoptert Radzsu településének térségében. Erdoğan megtorlással fenyegetőzött, és azt mondta, hogy a felelősök nagy árat fognak fizetni. A fedélzeten lévő katonák sorsáról egyelőre nem közöltek semmit.

(Frissítés: Binali Yıldırım török kormányfő szerint a fedélzeten lévő két pilóta meghalt. A zuhanás okát még vizsgálják, és egyelőre nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra, hogy az külső behatásra történt – tette hozzá.)

A török csapatok a szíriai kormány oldalán álló milíciákkal közösen harcolnak Afrínban az YPG ellen, amelyet Ankara a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szakadár szervezettel szövetséges terrorcsoportnak tart. A törökök és szövetségeseik január közepe óta folytatnak hadműveleteket a szíriai kurd Afrin kanton ellen (az offenzíva állásáról itt olvashat), és Erdoğan többször is bejelentette igényét az Aleppó tartomány Eufrátesztől nyugatra eső részére – köztük Manbidzs városára, amit a kurdok foglaltak vissza az Iszlám Államtól.

Nyitókép: Anadolu Agency/Getty Images Hungary

 

Rovatok