Index Vakbarát Hírportál

Kijevi előzetesben a BÁH-ot megjárt ukrán milliárdos

2018. február 10., szombat 11:46

Két hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a kijevi bíróság azt a kelet-ukrajnai oligarchát, akit feleségével együtt 2013 nyarán Budapesten fogtak el Kijev kérésére, interpolos körözés alapján.

A Donyeckből származó Alekszandr Sepelev  hónapokon át a Markó utcában volt őrizetben, ez alatt politikai menedékjogot kért családjával együtt Magyarországon. Kiadatásában így patthelyzet állt elő: a Pintér Sándor vezette belügyminisztérium átadta volna őt Kijevnek, a hatóság ennek megfelelően menedékjogi kérelmét is elutasította, a bíróság azonban ezt nem találta megalapozottnak. A Janukovics-rezsim idején kiadott körözésnél ugyanis felmerült, hogy politikai okokból akarják visszakapni a parlamenti képviselőt, aki akkori ukrán elnök fiával korábban üzleti kapcsolatban volt, majd az ellenzékhez ült át.

A magyarországi hivatali pingpongozásnak az ukrajnai tüntetéssorozat, majd Janukovics elűzése és az ellenzék hatalomra kerülése vetett véget 2014 márciusában. Ekkor maga Sepelevék kérték kiadatásátukat Ukrajnának.

A kanadai állampolgársággal is rendelkező politikust – akinek kiadatását Kanada egyszer sem kérte, láthatóan távolságot tartott Sepelevtől – hazaérkezése után előzetes letartóztatásba, feleségét óvadék ellenében szabadon engedte. Sepelev 2014 júliusában azonban megszökött.

2015-ben Moszkva környékén az orosz hatóságok őrizetbe vették, de aztán elengedték. 2017 áprilisában az orosz sajtó arról adott hírt, hogy az ukrán politikust Moszkvában állítólag ismét őrizetbe vették, ezt azonban hivatalos források nem erősítették meg.

Míg szökésben volt, 2016 augusztusában az ukrán katonai ügyészség is eljárást indított ellene hazaárulás vádjával, miután olyan információk jutottak az ukrán hatóságok birtokába, amelyek szerint Sepeljev az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB). 2013-ban Kijev még azért kreste az Interpolon keresztül is Sepelevet, mert emberöléssel, gyilkossági kísérletben való részvétellel és sikkasztással gyanúsították.

Csütörtökig nem is volt róla ellenőrzött hír, amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai Kijev környékén őrizetbe vették – írta az MTI. Ezután döntött előzetes letartóztatásáról a kijevi bíróság.

A politikus a tárgyalóteremben mindkét szeme alatt véraláfutással és egy kék-zöld folttal a homlokán jelent meg.

A tárgyalás egyik szünetében újságíróknak azt állította, hogy napokkal az őrizetbe vétele előtt elrabolták őt, és fogva tartották egy garázsszerű helyiségben, ahol veréssel próbáltak információkat kiszedni belőle vezető politikusok – köztük Petro Porosenko elnök, Julija Timosenko volt kormányfő, az ellenzéki Haza párt vezetője, Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) tikára – oligarchákkal fennálló kapcsolatairól.

Állítása szerint fogva tartói a katonai ügyészség különleges részlege tagjainak mondták magukat. Csütörtökön kirakták egy Kijev környéki erdőben, ahová névtelen telefonhívásra érkeztek ki az SZBU munkatársai, és őrizetbe vették – mondta.

Az SZBU közölte, a hatóság nem bántalmazta a férfit. A katonai ügyészség vizsgálatot indított Sepeljev állítólagos elrablásának és bántalmazásának felderítésére, a nyomozást az SZBU hatáskörébe utalta. 

Rovatok