Index Vakbarát Hírportál

Százezer dollárt csalt ki az amerikai titkosszolgálattól egy rejtélyes orosz férfi

2018. február 10., szombat 09:45 | aznap frissítve

Hónapokig tartó titkos tanácskozás után, egy rejtélyes orosz férfi 100 ezer dollárt csalt ki 2017-ben amerikai kémektől, miután megígérte nekik, hogy leszállítja nekik az NSA-től ellopott kiberfegyvereket és eddig ismeretlen, terhelő információkat Donald Trump amerikai elnökről. A New York Times cikke szerint a pénzt tavaly szeptemberben egy berlini hotelszobábába vitték az amerikai kémek. Egy készpénzzel teli táskát hagytak ott.

Ez a 100 ezer dolláros csomag csak az első részlete lett volna a teljes alkuban szereplő egymillió dollárnak. 

A Times névtelenséget kérő amerikai hírszerzési források alapján írja, hogy a Trump-információk nem érdekelték az amerikai titkosszolgálatot, csak a lopott hekkertechnológia. A százezer dollár kfizetése után azonban az amerikai titkosszolgálatok csak Donald Trumpról szóló adatokat kaptak az orosz férfitól. Ráadásul ezek sem voltak hivatalosak, nem tudták ellenőrizni az információkat, sőt, valószínűleg kitaláció volt az egész. Az információk arról szóltak, hogyan játszott össze az amerikai elnökválasztás során Trump stábja az oroszokkal.

Itt megszüntették az amerikaiak a kapcsolatot az ismeretlen orosszal, akiről kiderült, hogy kelet-európai vagy orosz titkosszolgálatokkal állhat valamilyen kapcsolatban. A férfi szavahihetőségén az sem segített, hogy korábban pénzmosással kapcsolatos bűncselekményekhez volt köze: korábban nagyobb összegű pénzek tisztára mosására létrehozott egy céget, ami utcai kolbászárusoknak árult hordozható grillsütőket.

A kémek egyrészt nem akarták, hogy kiderüljön: százezer dollártért vettek az elnököt besárazó infókat egy idegentől. Arra kezdtek gyanakodni, hogy az egész akció egy orosz dezinformációs hadjárat, amivel az amerikai belpolitikába akartak beavatkozni. A Times megszerezte az amerikaiaknak átadott dokumentumok egy részét, ez is utóbbit igazolja. A papírok már ismert orosz titkosszolgálati információkra, pontosabban az ezekről szóló sajtóhírekre hivatkoznak.

De mik ezek a lopott kiberfegyverek?

Az amerikaiak a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől, az NSA-től 2016 nyarán ellopott hekkertechnológiát akarták visszaszerezni. A lopást a Shadow Brokers nevű csoport vállalta magára. A Shadow Brokers az Equation Groupot, az NSA elit hekkercsapatát hekkelhette meg, akik valószínűleg a ma ismert amerikai kiberfegyverek gerincét tervezték. A támadásokhoz használt eszközeiket tavaly nyáron szivárogtatták ki, de azt azóta se tudni biztosan, kik állhatnak a név mögött és hogyan szerezték meg a fegyvereket. Az NSA ezeket a kódokat orosz és kínai hálózatok feltörésére fejlesztette ki.

(Borítókép: Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség az NSA központja a Maryland állambeli Fort Meade-ben. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Rovatok