Index Vakbarát Hírportál

Belebukott a korrupcióba, lemondott Dél-Afrika elnöke

2018. február 14., szerda 23:35

Bejelentette azonnali hatályú lemondását szerda este a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, a korrupciós botrányok sorozatába keveredett Jacob Zuma.

Harmincperces búcsúbeszédében Zuma ugyanakkor kiemelte, nem ért egyet azzal, ahogyan a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) kitessékelte őt a hatalomból Cyril Ramaphosa decemberi pártelnökké választását követően. Mint mondta, büszke arra, hogy harcolhatott országa fehér kisebbségének évszázadokon át tartó brutális elnyomása ellen.

Az azonnali hatályú lemondással a 75 éves dél-afrikai politikus elejét vette annak, hogy csütörtökön bizalmatlansági indítvánnyal távolítsák el az ország éléről.

A 2009 óta hivatalban lévő dél-afrikai államfőt egyebek között azzal gyanúsítják, hogy több tízezer euró értékben fogadott el kenőpénzeket a francia Thales hadiipari cég egyik leányvállalatától egy nagy állami fegyverüzlettel kapcsolatban 1999 és 2005 közötti alelnöksége idején.

Akkori pénzügyi tanácsadóját 15 év börtönbüntetésre ítélték ezzel az ügylettel összefüggésben. Zuma emellett az adófizetők pénzéből több milliárd forintos felújítási munkálatokat – sokáig fenntartott magyarázata szerint „indokolt biztonsági fejlesztéseket” – végeztetett el nkandlai birtokán.

A történtek miatt az ellenzék Zuma távozását követelte. Az ország alkotmánybírósága később úgy határozott, hogy Zumának saját vagyonából vissza kell fizetnie a magánrezidenciájára fordított közpénz egy részét.

Zuma államfői megbízatása eredetileg 2019-ben járna le. A dél-afrikai szabályok szerint az államfő akkor távozik idő előtt tisztségéből, ha önként lemond, ha a parlament bizalmatlansági indítvánnyal eltávolítja, vagy ha menesztik, de az ANC is visszahívhatja tisztéből.

Rovatok