Index Vakbarát Hírportál

Három hadászati cég többet költ kutatásra, mint az európai országok nagy része

2018. február 14., szerda 19:12

Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) szerdán közzétett egy jelentést, amiben felhívja a figyelmet arra, hogy Európában néhány hadiipari óriáscég többet fordít kutatás és fejlesztésre, mint az európai NATO-országok jelentős része, írta az MTI. Ez a jövőben fokozódó problémát jelenthet, ahogy csökken az Egyesült Államok és szövetségeseinek előnye Kínával szemben.

A jelentésben az is szerepel, hogy Európában a leggyorsabb a védelmi kiadások reálértéken számolt növekedésének üteme a világon, de ebből az összegből nem szánnak eleget kutatásra és fejlesztésre. Megjegyezték, hogy a védelmi kiadások szerkezetét is sok helyen érdemes lenne megváltoztatni. Példának Belgiumot és Portugáliát hozták fel, ahol a teljes védelmi költségvetés, több mint egyharmadát a katonai nyugdíjakra fordították.

Mindeközben három globális hadiipari óriáscég, a BAE, a Boeing és a Lockheed Martin egyenként többet költ kutatásra és fejlesztésre, mint Nagy-Britannia és Franciaország kivételével az összes többi európai ország.

Azzal, hogy Kína 2020-ra hadrendbe állíthatja legújabb,  Csengtu (Chengdu) J-20 harci repülőit, amik lopakodó technológiával készültek, elolvadhat az Egyesült Államoknak, illetve szövetségeseinek előnye a lopakodó harci repülőgépek terén. AzIISS szerint ezért is lesz a jövőben kiemelten fontos a kutatás és a fejlesztés a hadiiparban. Azt is megjegyzik a jelentésben, hogy  Kínában 2000 óta több tengeralattjáró, romboló, fregatt és korvett készült, mint Japánban, Dél-Koreában és Indiában együtt.

 

Rovatok