Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt az Oxfam-prostibotrány főszereplője

2018. február 15., csütörtök 13:36

Csütörtökön írtunk hosszan  az Oxfam segélyszervezet körüli botrányról, sorra derülnek ki ugyanis a történetek arról, hogy a válság és/vagy földrengés sújtotta területre utazó segélyszervezeti munkások prostituáltakkal múlatták az időt, molesztálták, megerőszakolták a helyieket, szexért cserébe osztogattak segélycsomagokat.

A cikkben írtunk egy belga férfiról, az Oxfam volt igazgatójáról, Roland van Hauwermeirenről, aki a mostani állás szerint simán nevezhető az egész botrány főszereplőjének. Több segélyszervezetnél dolgozott, és legalább három esetben vádolták azzal az elmúlt évtizedben, hogy szexuális visszaéléseket követett el, például a 2010-es haiti földrengés utáni munkák közben is.

A 68 éves Hauwermeiren a belga Standaardnak azt mondta a BBC szemléje szerint, hogy a prostipartis vádak "hazugságok és túlzások", de elismerte közben, hogy bizonyos részleteket "a valóságnak megfelelően" írt le a média. 

"Sok ember, még a nemzetközi média is szégyenkezni fog, ha hallják majd az én verziómat a dolgokról", közölte. "Nem mintha mindent tagadnék. Vannak korrektül tálalt dolgok. (...) De minden héten parti? Menő villák? A szervezet pénzéből fizetett nők?"

A férfi azt is közölte, hogy elég rosszul viselte, hogy a vádak napvilágra kerülése óta a családja nem akarja többet látni őt. Hozzátette: az ügyvédje hamarosan hivatalos közleményt ad ki. "Remélem, utána béként hagynak majd", mondta. 

Hauwermeirent azzal is vádolják, hogy az oxfames idők előtt, 2002-2004 között a Merlin nevű alapítványnál dolgozva, Libériában is prostituáltakkal szórakoztatta magát.

Rovatok