Index Vakbarát Hírportál

EU-s támogatást akar Kovács Béla euroszkeptikus mozgalma

2018. február 16., péntek 10:56

A jellemzően euroszkeptikus szélsőjobboldali pártokat tömörítő Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége (AENM) hivatalosan is regisztrálta magát Brüsszelben, így a 2019-es ciklustól kezdve újra lehetőségük van uniós forrásokra pályázni. A szervezetet 2009-ben még az a Kovács Béla hívta életre, akit most azzal vádolnak, hogy az oroszoknak kémkedett az EU ellen. 

Az AENM deklarált célja, hogy előbb-utóbb frakciót tudjon alakítani az EP-ben. A régebben szebb napokat megélt, de mára már jelentéktelenné vált szervezetnek Kovács eleinte a kincstárnoka, majd az elnöke volt.

Ugyancsak regisztráltatta magát a Szövetség a Békéért és Szabadságért (APF), amelyben mások mellett görög és a német neonáci pártok vannak benne. 

AZ APF 2016-ban 328 ezer eurónyi, az AENM pedig 228 ezer eurónyi uniós támogatást kapott, de az azóta bevezetett regisztrációs szigorítások miatt a legutóbbi támogatási körről lecsúsztak, a jövő évi EP-választások előtt már nem fognak uniós forrásokhoz jutni - írja az EUobserverre hivatkozva a 444.

Rovatok