Index Vakbarát Hírportál

Sarkozy lehallgatta a saját minisztereit a francia jobboldal mostani vezetője szerint

2018. február 17., szombat 15:04

A francia jobboldal aktuális erős embere szerint Nicolas Sarkozy volt francia államfő lehallgatta a saját minisztereit. Laurent Wauquiez, a jobbközép Köztársaságiak elnöke egy diákoknak tartott konferencián beszélt erről, nem tudva, hogy szavairól hangfelvétel készült. Miután a beszédet péntek este leadta a TMC kereskedelmi tévé, kitört a politikai vihar – írja az MTI.

Nicolas Sarkozy időnként ellenőrizte azok mobiltelefonjait, akik részt vettek a kormányülésen. Lehallgatta azokat, leszívta a maileket, az SMS-eket, és ellenőrizte, hogy miket beszélnek a miniszterek

– mondta a diákoknak Laurent Wauquiez. Ő 2007 és '12 között maga is tagja volt Nicolas Sarkozy kormányának.

A jobbközép Köztársaságiak decemberben megválasztott új elnöke a jelenlegi államfőt sem kímélte. „Ha objektíve nézzük, a csillagok együttállása eléggé hihetetlenül jól jött ki Macronnak. Mármint hogy Fillon megnyerte az előválasztást, aztán meg összeomlott. Biztos vagyok abban, hogy Macron szervezte meg, és úgy gondolom, hogy nagyban hozzájárult a (Fillont) lejárató csoport felállításához” – mondta a jobboldali pártelnök.

Wauquiez korábbi párttársáról, Gérald Darmanin költségvetési miniszterről is beszélt, aki ellen egy állítólagos 2009-es eset miatt nemi erőszak vádjával feljelentést tett egy nő. „Nagyon jól tudja, mit tett, nagyon jól tudja, mi fog történni. Repülni fog” – mondta róla a felvételen a pártelnök. A költségvetési miniszter ellen péntek este bizonyíték hiányában megszüntette a nyomozást a párizsi ügyészség, a kormány pedig támogatásáról biztosította őt.

Benjamin Griveaux kormányszóvivő a Twitteren úgy reagált a felvételen elhangzottakra, hogy azok "rágalmazások, sértegetések, vulgárisak. Az oktatás sajátos koncepciója. Az EMLYON diákjai ennél jobbat érdemelnek".

Laurent Wauquiez szombaton közleményben ítélte el, hogy a diákok előtt tartott előadását „törvénytelen módon rögzítették”, és jogi következményeket helyezett kilátásba. A Köztársaságiak részéről egyetlen politikus sem kívánta kommentálni a pártelnök szavait, a France2 közszolgálati televízió híradójának tudósítása szerint viszont a jobboldalon mindenki elismeri, hogy leginkább a Nicolas Sarkozyról mondottak nagyon kínosak, és várhatóan tovább mélyítik a legnagyobb ellenzéki párton belüli törésvonalakat.

Rovatok