Index Vakbarát Hírportál

Fegyverkiállítást tartottak 3 nappal a floridai lövöldözés után

2018. február 18., vasárnap 23:44 | hat éve frissítve

A szerdai floridai iskolai lövöldözést túlélő diákok szombaton fáklyás felvonulást tartottak, szerdára pedig országos menetet szerveznek Washingtonba a fegyvervásárlás korlátozását követelve. Közben a 17 ember halálával járó lövöldözés után 3 nappal hosszú sorokban álltak az emberek a Parklandtól 75 kilométerre rendezett fegyverkiállításon és vásáron. 

Miami Dade Countyban tartott  kiállítás szervezője azt mondta: nem érti a felháborodást, régóta tervezték a rendezvényt, amelyre 12 ezer látogatót várnak, írja a  Mirror

A HÉTVÉGI FLORIDA GUNS SHOWRA 13 DOLLÁR VOLT A BELÉPŐ, DE A 12 ÉVESNÉL KISEBB GYEREKEK INGYENESEN LÁTOGATHATTÁK a kiállítást

A kiállításon kapható az az AR-15-ös gépkarabély is, amivel a parklandi ámokfutó 17 embert gyilkolt meg. A 19 éves fiú legálisan vásárolta a fegyvert, miután  megfelelt a fegyvervásárlás előtt szükséges biztonsági teszten. Ilyen fegyvert használtak a 59 halálos áldozatot követelő tavaly októberi, Las Vegas-i mészárlásnál is. 

A szombati fáklyás felvonulást a Parklandhoz közeli Fort Lauderdale városában tartották. A megemlékezésen 8 ezren vettek részt. "Hány diáknak kell még halnia?" - kérdezte a CNN vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában a floridai iskolai tömeggyilkosság egyik túlélője. Cameron Kasky azt mondta:

Azt üzenem a hivatalban lévőknek: vagy velünk vagytok, vagy ellenünk. Mi az életünket veszítjük, miközben a felnőttek csak játszadoznak.

Egy másik diák ugyancsak a CNN-nek azt mondta: "Az imádság és együttérzés nem elég, a kormányzati tisztségviselőknek cselekedniük kell, vagy mondjanak le". A floridai lövöldözést túlélő diákok vasárnap bejelentették: szerdára országos menetet szerveznek Washingtonban, hogy a politikusok cselekvését követeljék a fegyvervásárlás korlátozása ügyében. A "Menet az életünkért" kampány főszervezője Cameron Kasky.  

Carlos Curbelo, floridai republikánus képviselő az ABC televízióban hangsúlyozta: sok republikánus politikus készen áll arra, hogy méltányos, a józan észnek megfelelő, a biztonságosságot garantáló törvényeket fogadjon el. Olyan új és erős törvényeket, amelyek védelmezik a felelős állampolgárok jogait, azokéit, akik felelősségteljes fegyvertartók, ugyanakkor megakadályozzák az ártatlanokat bántalmazni akarókat abban, hogy fegyverhez jussanak. Curbelo hozzátette: a kongresszus vezető politikusainak, különösen a republikánus pártiaknak, lehetővé kell tenniük erre vonatkozó törvényjavaslatok megvitatását.

"Természetesen az elnöknek lehet és kell is vezető szerepet játszania ebben, sőt, kérem őt, hogy tegye meg!" - fogalmazott, szintén a CNN-nek John Kasich ohiói republikánus kormányzó, aki a fegyvervásárlás szigorítása mellett foglalt állást, főleg a fegyvervásárlás előtti ellenőrzések szigorítását sürgette. Szerinte

a szabad fegyvervásárlás szószólói is ráébrednek, hogy "a józan ésszel és a reális reformokkal válaszolni lehet a szeretteiket elveszítők sírására és elkeseredettségére".

Oklahomai republikánus politikus kollégája, James Lankford szenátor szerint viszont nem azzal van a baj, hogy valakinek fegyvere van, mint amilyen a Floridában is használt AR15-ös tűzfegyver, hanem azzal, hogy ki a tulajdonos. A szenátor az NBC-nek azt mondta: a bűncselekményekért már elítéltek, a családon belül erőszakot elkövetők, mentális betegséggel küszködők fegyvervásárlását kell szigorítani. 

Rovatok