Index Vakbarát Hírportál

EU-ellenes pártot alapított a francia Nemzeti Front volt alelnöke

2018. február 18., vasárnap 20:45

Hazafiak néven hivatalosan elindította új szuverenista pártját vasárnap Florian Philippot, a francia Nemzeti Front korábbi alelnöke, írja a MTI.  Az éveken át Marine Le Pen legfőbb bizalmasának számító 35 éves politikus tavaly szeptemberben lépett ki a az EU-ellenes pártból.

Philippot új mozgalmának 6500 tagja van, akik közül ötszázan vettek részt a Hazafiak hétvégi alapító kongresszusán. A rendezvény szimbolikus szavazással meg is választotta a Hazafiak elnökének, és jóváhagyta a pártprogramot, amely Franciaországnak az Európai Unióból és az eurózónából való kilépését tűzte ki célul. Ezek voltak egyébként Marine Le Pen legfőbb törekvései is elnökjelöltként, de tavaly ősszel ezek kikerültek a Nemzeti Front programpontjai közül. 

A Nemzeti Front elveszett, lemondott a hatalomról, és már csak a saját kis ügyeinek akar élni, ismét démonikussá válik azért, hogy létezni tudjon, és kerüli a legnehezebb témájú vitákat, illeszkedik az Európai Unióba

- mondta beszédében Florian Philippot, akinek látványosan megromlott a viszonya Le Pennel.

A Nemzeti Fronton belül erős törésvonal rajzolódott ki az elmúlt években, ahol az egyik oldalon a baloldalról érkezett Florian Philippot volt alelnök által képviselt szuverenista program hívei álltak. Az ő nevéhez fűződött 2011 óta a párt arculatváltása és szakítása az alapító Jean-Marie Le Pen (Marine Le Pen apja) képviselte szélsőséges nézetekkel.

A Philippot által kidolgozott, a társadalmi és szociális kérdésekre koncentráló programnak az alappillére az eurózónából történő kilépés és a nemzeti valuta visszaállítása volt. A tavaszi elnökválasztási kampányban Marine Le Pen ezt a vonalat képviselte, de az utóbbi hónapokban elfordult tőle.

Rovatok