Index Vakbarát Hírportál

Temesvár az embercsempészet új központja a német rendőrség szerint

2018. február 18., vasárnap 12:02

A balkáni útvonal egyik új gócpontja lett Temesvár a Welt am Sonntag szerint, amit az MTI szemlézett. A német lapnak a helyi rendőrség beszélt arról, hogy a városnak jelentős szerepe van az embercsempészetben.

A határigazgatásért felelős német rendőri szerv szerint embercsempész bűnszervezetek gyűjtőpontja lett Temesvár, itt működik több olyan hálózat is, amely teherautókkal szállítja az embereket át a határon. A rendőrség szerint Temesváron helyezik el a teherautókban az embereket, majd szállítják őket Magyarországon keresztül Közép-Európába. Erről a német rendőrség már tájékoztatta Magyarországot is.

A cikkben példakánt említenek egy szír férfit, aki 1,7 millió forintot fizetett azért, hogy Magyarországra jusson, az embercsempészekkel pedig még Törökországban vette fel a kapcsolatot. Az embercsempészésre használt teherautók és kamionok nagy része a dél- és kelet-európai térségből származik, jelentős részüket pedig Törökországban állították forgalomba.

Ráadásul az embercsempészek egyre kevésbé figyelnek a menekültek életkörülményeire, a szigorú határellenőrzés miatt sokan kettős padlózatot építenek az autójukba, az embereket pedig bezsúfolják a két padló közötti, 40-50 cm magas résbe, nem törődve azzal, hogy az oxigénhiány miatt a menekültek így akár meg is fulladhatnak.

Rovatok