Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek vallja magát a floridai tömeggyilkos, ha nem végzik ki

2018. február 18., vasárnap 09:45

Nagyon szomorú és elfogadhatatlan, hogy az FBI az összes előzetes figyelmeztetést figyelmen kívül hagyta a floridai lövöldözőről - foglalt állást a Twitteren Donald Trump amerikai elnök szombat éjjel az MTI közlése szerint.

Trump szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda emberei túl sok időt töltenek azzal, hogy a Trump-kampánystáb és Oroszország közötti összejátszást próbálják bizonyítani. Az amerikai elnök körül hónapok óta izzik a levegő, mióta az FBI megszellőztette, hogy orosz befolyás érvényesülhetett az amerikai választások alatt, és Trump több embere kapcsolatban áll az orosz kormánnyal.

A szerdai, 17 halálos áldozatot követelő lövöldözés után kiderült, hogy az FBI a múlt hónapban bejelentést kapott arról, hogy a későbbi elkövető "gyilkolni akar", hozzáfér fegyverekhez és feltehetően támadást készít elő. Az információ viszont nem jutott el a megfelelő helyre, és ezért az FBI nem vizsgálta ki a bejelentést. Az iroda elismerte, hogy nem megfelelően járt el. Florida republikánus kormányzója emiatt lemondásra szólította fel Christopher Wray FBI-igazgatót.

Szombaton több száz diák tiltakozott Fort Lauderdale-ben szigorúbb fegyvertörvényt követelve.

"A politikusoknak, akik fényűző házakban élnek, a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) pénzéből ülnek a szenátusban, és azt mondják, semmit nem lehetett volna tenni, hogy ez a szörnyűség ne történjen meg, azt üzenjük, hogy ez baromság" - mondta a könnyeivel küszködve az egyik diák a tüntetésen, hozzátéve: "azt mondják, semmilyen törvény nem tudta volna megakadályozni a több száz tragédiát, amely eddig történt. Innen üzenjük, hogy ez baromság." Emma Gonzalez azt is hangsúlyozta: ez nem csak a mentális betegségekről szól, miután több politikus is úgy fogalmazott, hogy nem a fegyverek jelentik a problémát. Késsel nem tudott volna ennyi embernek ártani - mondta Gonzalez.

"Szégyellje magát minden politikus, aki pénzt fogad el a NRA-től!" - nyomatékosította mondandóját a diáklány. Az NRA többek között Donald Trump kampányát és Marco Rubio republikánus floridai szenátort is támogatta.

A megmozduláson jelen voltak annak a parklandi Marjorie Stoneman Douglas középiskolának a diákjai is, ahol szerdán a lövöldözés történt. A tanintézményben egy 19 éves fegyveres támadásában 17-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek.

A középiskola diákjai azóta a közösségi hálókon, a tévékben és az utcán követelik, hogy a hatóságok tegyenek lépéseket a kérdésben. Egyesek közvetlenül azokhoz a politikusokhoz fordultak, akik támogatásokat fogadtak el a befolyásos fegyverlobbitól, a Nemzeti Fegyverszövetségtől (NRA).

Mindeközben a Vice írja, hogy a tömeggyilkosságot elkövető Nikolas Cruz állítólag hajlik arra, hogy beismerő vallomást tegyen, ha a bíróság eltekint a halálbüntetéstől. Mivel Cruz 19 éves, felnőttként tárgyalják az ügyét, és vagy tényleges életfogytiglant vagy halálbüntetést kap. A floridai ügyészség vezetője szerint egészen biztos, hogy a bíróság halálbüntetést fog kiszabni a gyilkosra. Az egész attól függ, hogy esküdtszék megszavazza-e a halálbüntetést. Floridában egyébként az utóbbi években annak ellenére is kivégeztek több elítéltek, hogy lassan nem jutnak hozzá azokhoz a szerekhez, amikkel a kivégzéseket hajtják végre.

Rovatok