Index Vakbarát Hírportál

Hat csecsemő halt meg áramkimaradás miatt Venezuelában

2018. február 18., vasárnap 19:55 | aznap frissítve

Hat csecsemő halt meg egy áramkimaradás miatt a venezuelai San Felix klinikáján, írja a Bild. A gyerekek tüdőbetegséggel születtek, és mesterséges lélegeztetésre szorultak. 

Szerdán áramkimaradás történt, leálltak a gépek, így az orvosok és az ápolónők megpróbálták manuálisan lélegeztetni a gyerekeket. Minden erőfeszítésük ellenére négy óra elteltével meghaltak a gyerekek.

A súlyos gazdasági válsággal küzdő Venezuelában mindennaposak az áramkimaradások, de a törvények szerint a kórházakban ilyen esetekben is biztosítani kellene az áramellátást. A klinikán így is átlagosan naponta két alkalommal nincs áram.  

Ki vállalja a felelősséget ezekért a gyilkosságokért, vetette a kormány szemére  José Olivares, az ellenzék vezetője. Egyre több jel utal arra, hogy a gazdasági válság súlyos politikai és humanitárius válság felé vezet. 

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló  Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, miután több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. Nicolás Maduro elnök  szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. 

Április 22-re tűzték ki az elnökválasztást, amelyen a baloldali Maduro jó eséllyel indul, hiszen a vezető ellenzéki politikusok börtönben vagy hatósági őrizetben vannak, esetleg sikerült külföldre menekülniük.

Rovatok