Index Vakbarát Hírportál

Trump támogatná a fegyvervásárlások szigorítását

2018. február 19., hétfő 16:22

Donald Trump elnök is támogatja azokat az erőfeszítéseket, amikkel javítani akarnak a fegyvervásárlásoknál használt szövetségi ellenőrzési rendszeren, jelentette be a CNN szerint Raj Shah, a Fehér Ház egyik helyettes szóvivője.

A fegyvervita azután került megint előtérbe, hogy a múlt héten egy 19 éves fiatal lövöldözni kezdett egy floridai középiskolában, 17-en meghaltak. A támadót elfogták, tényleges életfogytiglanra vagy halálbüntetésre ítélhetik.

Civil szervezetek és diákok március közepére Menet az életünkért néven szerveznek tiltakozást Washingtonba, hogy nyomást gyakoroljanak a kongresszusra.

A Fehér Ház közleménye szerint Trump még pénteken egyeztetett a republikánus John Cornyn texasi szenátorral, aki a demokrata Chris Murphy connecticuti szenátorral közösen nyújtott be törvényjavaslatot. A tagállami és szövetségi vezetésnek szigorúbban kellene számontartania azokat az eseteket, törvénysértéseket, amik alapján valakiknek megtilthatják a fegyvervásárlást.

Trump elnökválasztási kampányában szerepelt a fegyverlobbi egyik legbefolyásosabb szervezetének, az NRA-nak a fegyverviselést támogató programja. Korábban már többször felvetődött, hogy lépjenek, többek között a Las Vegas-i lövöldözés után is egy átalakító betiltásáról volt szó, azonban lényegesen azóta sem sikerült ebben előrelépni.

A floridaihoz hasonló lövöldözések után újra és újra előkerülő amerikai fegyvervitáról itt írtunk bővebben>>>

Nyitókép: Donald Trump a National Rifle Association (NRA) 2016. május 20-án tartott vezetői fórumán, ahol a "fegyverjogi" szervezet támogatásásról biztosította az elnökjelöltet (Scott Olson/Getty Images Hungary)

Rovatok