Index Vakbarát Hírportál

Egy kutyát is felvettek a Német Szociáldemokrata Párt tagjai közé

2018. február 20., kedd 09:50 | aznap frissítve

Ezen a héten nagy jelentőségű szavazás kezdődött a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD). A tét nagy: a több mint 460 ezer tagnak egyenként kell szavaznia arról, támogatják-e a párt részvételét az új német nagykoalícióban.

Már korábban jöttek hírek arról, hogy az elmúlt hetekben legalább 20 ezer új tagja lett a pártnak. A belépési hullám mögött elsősorban az áll, hogy az ifjú szocdemek (Juso) nagyon nem szeretnének nagykoalíciót, és az új tagokkal akarják megakadályozni a történelmi mélyponton lévő párt újabb kormányzati szerepvállalását.

A Bild című bulvárlap azt tesztelte, mennyire alkalmas manipulációra ez a belépési hullám, mennyire ellenőrzik egyáltalán a pártban, hogy valódi személyek csatlakoznak-e az SPD-hez. Írtak ezért egy tagbelépési kérelmet a Spanyolországból származó, hároméves, Lima nevű kutya nevében. A regisztrációhoz a kutya gazdájának emailcímét és lakcímét adták meg.

Két óra múlva meg is érkezett a visszaigazoló email: 

Kedves Lima! Nagyon örülünk a belépésednek. Ezután már részt vehetsz a pártszavazáson.

A Bild ezután egy Kotka Kowalska  nevű, Lengyelországból származó macskát is felvetetett az SPD tagjai közé. 

Az SPD azzal védekezett, hogy a jelentkezéseknél alapvetően jóhiszeműen járnak el. Azt feltételezik, hogy valós személyek akarnak belépni, a lakcímadatok ellenőrzésére nincs törvényes lehetőségük. A Bild főszerkesztő-helyettese viszont azt írta: ez a dolog egyáltalán nem vicces, mert azt bizonyítja, hogy mások egyáltalán nem jószándékkal és tömegesen juthatnak be a párt tagjai közé, és egy sorsdöntő szavazást manipulálhatnak.  

Rovatok