Index Vakbarát Hírportál

Tovább gyilkolják a civileket a szíriai Gútában

2018. február 22., csütörtök 11:07

Újabb tizenhárom civil halt meg csütörtökön Szíriában, az ellenzéki fegyveresek kezén lévő Kelet-Gútában a kormányerők tüzérségi támadásaiban - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet.

"Legalább tizenhárom ember halt meg, közöttük három gyermek Dumában", a Damaszkusz közelében felvő Kelet-Gúta legnagyobb városában - írta jelentésében az OSDH. A térségben legalább 120 polgári személy sebesült meg.

"Eső esett a térségben, ezért nem hajtottak végre légitámadást. A kormányerők inkább aknákkal és rakétákkal" támadták a lázadók erősségét - mondta Rámi Abder-Rahmán, a szervezet igazgatója, aki szerint mintegy 200 rakéta hullott csak Dumára.

A kormányerők vasárnap óta hajtanak végre pusztító tüzérségi támadást a 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta ellen.

Azóta már legalább 335 polgári személy, közöttük számos gyermek halt meg.

Ugyanebben az időszakban tizenöt ember halálát okozták a főként iszlamista és dzsihadista lázadók által Kelet-Gútából Damaszkuszra kilőtt aknák és rakéták - jelentették állami médiumok és az OSDH.

Egy, a rendszerhez közeli lap úgy tudja, hogy a Kelet-Gúta elleni újabb tüzérségi támadásokkal a kormányerők a szárazföldi offenzívát készítik elő. 

Kelet-Gúta előtt több, a felkelők kezén lévő térséget, így 2012-ben Homsz óvárosát és 2016-ban Aleppót bombázták porig a kormányerők az ostromzár előtt, aminek következtében a lázadók letették a fegyvert, a polgári lakosság pedig elmenekült.

Ez a hét éve tartó polgárháború legvéresebb helyszíne.  Korábban írtuk : Damaszkusz keleti elővárosát nem elfoglalni, hanem a földdel akarja egyenlővé tenni az Aszad-rezsim.

Rovatok