Index Vakbarát Hírportál

Trump nem tesz le a tanárok felfegyverzéséről, de

2018. február 25., vasárnap 07:28 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök finomított a tanárok felfegyverzésére vonatkozó álláspontján: egy szombati Twitter-üzenetében kijelentette, hogy a tanárok felfegyverzése a tagállamok feladata. Ez azért jelent változást, mert az eddigi nyilatkozatai alapján arra lehetett számítani, hogy szövetségi törvénytervezetet fog benyújtani. 

A 17 halálos áldozatot követelő floridai tömeggyilkosság hatására Trump eddigi terveiben az szerepelt, hogy "a fegyverekhez értő" tanárok és más iskolai alkalmazottak hordjanak rejtve fegyvert az osztályteremben is, kapjanak gyakorlási lehetőséget és pótlékot azok, akik hajlandók erre. Most közölte, hogy a tanárok felfegyverzése, kiképzése és pótlékuk kifizetése a tagállamok feladata, és ez így egy "nagyon költségkímélő" megoldás. A Fehér Ház egyelőre nem részletezte, hogy ez mit jelent, írja az MTI.

Még a héten, a Fehér Ház szóvivője arra a kérdésre, hogy a szövetségi kormánynak vagy a tagállamiaknak, esetleg az önkormányzatoknak kellene-e állniuk a tanárok kiképzésével és felfegyverzésével járó több millió dolláros költséget, azt válaszolta, hogy a terv még nincs kidolgozva, de visszakérdezett, hogy "túl nagy ár-e ez az iskolák biztonságáért".

Az AP szerint a tanárok és a rendőrség ellenzi az ötletet, több tagállam azonban gondolkodik azon, hogy felfegyverezze az iskolai alkalmazottakat.

Közben újabb cégek szakították meg üzleti kapcsolataikat az Országos Fegyverszövetség (NRA) nevű, mintegy ötmillió tagot számláló lobbiszervezettel. Erről itt írtunk bővebben. Az NRA az egyre terjedő bojkottot „politikai és civil gyávaság szégyenletes megnyilvánulásának” nevezte.

Az, hogy a korábbi egyesült államokbeli iskolai tömegmészárlásokat nem követte ilyen céges bojkott, a mostanit pedig igen, Bob Spitzer politológus szerint annak tudható be, hogy a floridai diákok mozgalmat indítottak, de korai volna azt megjósolni, hogy ennek lesz-e áttörő hatása.

Csaknem 50 főiskola és egyetem próbálja nyugtatni a középiskolásokat, hogy nem kell tartaniuk iskolájuk büntetéseitől, amelyeket abban az esetben kapnak, ha részt vesznek valamilyen fegyverellenes tüntetésen, nem lesz kisebb a diákok esélye a vágyott felsőoktatási intézménybe való bejutásra. Ennek előzménye, hogy több középiskola vezetése megfenyegette a diákokat: büntetést von maga után, ha részt vesznek valamilyen fegyverellenes demonstráción.

Rovatok