Index Vakbarát Hírportál

Nem lehetünk olyan ország, amelyben újságírókat gyilkolnak meg

2018. február 26., hétfő 14:51 | aznap frissítve

Röviddel vasárnap éjfél előtt holtak találták a 27 éves Ján Kuciak oknyomozó újságírót és barátnőjét Nagymácsédon. Hétfő reggeli cikkünkhöz képest több szlovák hírportál új részleteket derített ki az ügyről. 

Tibor Gašpar Szlovákia Országos rendőrfőkapitánya sajtótájékoztatón azt mondta, hogy előre eltervelt emberöléssel van dolguk, az elkövető biztos, hogy nem amatőr volt. Az újságírót mellkason, a barátnőjét fejbe lőtték - írja a Bumm.sk. A rendőrfőkapitány szerint Kusciakot "valószínűsíthető", hogy újságírói tevékenysége miatt ölték meg. 

"Kuciak az utóbbi időben főleg olyan fehérgalléros adócsalók ügyében nyomozott, akik politikai kapcsolatokkal rendelkeztek. Utolsó – január 24-én megjelent - cikkében például Marián Kočner vállalkozó tevékenységéről írt" - tette hozzá a Bumm. 

A Parameter.sk ugyenerről a sajtótájékoztatóról azt írja, hogy a rendőrség egyeztetett a meggyilkolt újságíró szerkesztőségével, és az Aktuality.sk több tagja rendőri védelmet fog kapni. A lapot egyébként a Magyarországon is ismert Ringier Axel Springer adja ki. 

A Parameter idézi Robert Kaliňák belügyminisztert, aki megdöbbenésének adott hangot, és minden programját törölve visszatért Pozsonyba. A Híd nevű párt szerint, ha bebizonyosodik, hogy Kusciakot újságírói munkája miatt ölték meg, akkor az a szólásszabadság elleni súlyos támadásképp értelmezendő. 

Nem lehetünk egy olyan ország, amelyben újságírókat gyilkolnak meg. Minden gyilkosságot hatalmas tragédiának tartok, úgy személyes mint társadalmi szempontból

- idézte a Parameter Lucia Žitňanská igazságügy-miniszter. Az ügyben megszólalt még a szlovák parlament elnöke, a cseh miniszterelnök, és Robert Fico szlovák miniszterelnök is. Utóbbi rettenetesnek nevezte a történeteket. 

Fico megszólalása azért is érdekes, mert az Azonnali.hu szerint az újságírót Marián Kočner üzletember nemrég megfenyegette, a portál őt a szlovák szürkegazdaság egyik urának nevezi. Kočner pedig egyébként abban a pozsonyi luxuslakóparkban bérel lakást, ahol Fico kormányfő is lakik. 

A Bonaparter lakópark Ladislav Bašternák tulajdonában áll, őt nemrég került adócsalás gyanújába. A Bonaparténál az utóbbi időben több tüntetés is volt az Azonnali szerint, mert Szlovákiában ez az állam és a szürkegazdaság összefonódásának szimbóluma. A meggyilkolt újságíró cikkét egyébként arról írta, hogy Marián Kočner nemrég elköltözött onnan. 

Az MTI szerint Robert Fico bejelentette azt is, hogy a kormány egymillió eurós nyomravezetői díjat ajánl fel a kettős gyilkosság felderítéséhez vezető információkért. Szlovákiában még soha nem jánlottak fel ilyen magas nyomravezetői díjat, s arra sem volt példa, a felajánlást maga a kormány tegye meg.

Rovatok