Index Vakbarát Hírportál

Lefokozták Trump vejének fehér házi engedélyét

2018. február 27., kedd 23:02

John Kelly kabinetfőnök a múlt héten lefokozta az ideiglenes hozzáféréssel rendelkező fehér házi tanácsadók, így többek között Donald Trump elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner biztonsági engedélyét is – írja névtelen fehér házi források alapján a CNN.

A döntést ismertető február 16-i memó értelmében a tavaly június óta ideiglenes hozzáféréssel rendelkező munkatársak ezentúl a szigorúan titkos iratok helyett már csak a titkos minősítésűekhez férhetnek hozzá.

Trumpot még múlt pénteken kérdezték arról, hogy ha ez a lefokozás megtörténik, Kushnernek adna-e kivételes hozzáférést, de az elnök azt mondta, ez a kabinetfőnöke döntése. Kelly ezek szerint úgy döntött, az elnök vejét és egyik legfontosabb tanácsadóját sem illeti kivételes bánásmód. A helyzetre rálátó források szerint Trump esetleges beavatkozása komoly feszültséget szülne a Fehér Házban.

A lefokozásról elsőként beszámoló Politico egyik forrása szerint Kushner elfogadta a döntést, és nem fog különleges engedélyt kérni az elnöktől. Ezzel együtt Kelly döntése után fehér házi tisztviselők elkezdték keresni annak a módját, hogyan fogja tudni Kushner az új helyzetben is folytatni a munkát a hozzá tartozó területeken, többek között a közel-keleti helyzeten és a kínai kapcsolatokon.

Rovatok