Index Vakbarát Hírportál

Trump, Merkel és Macron aggódnak Putyin atomfegyverekre vonatkozó tervei miatt

2018. március 2., péntek 23:54

Donald Trump amerikai elnök Emmanuel Macron francia államfővel és Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetéseket nemrég, a téma pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök atomfegyverekre vonatkozó terve volt - közölte pénteken a Fehér Ház.  A három államfő egyetértett abban, hogy Putyin csütörtökön Moszkvában elmondott évértékelő beszédében említett fegyverfejlesztési tervek aggodalomra adnak okot.

A Fehér Ház szerint Putyin mellett Szíria is előkerült a beszélgetésekben. Trumpék egyetértettek abban, hogy a damaszkuszi vezetésnek, és a vele szövetséges Iránnak és Oroszországnak teljes körűen és azonnali hatállyal végre kell hajtaniuk az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2401-es számú határozatát, amelyben a világszervezet azonnali tűzszünetre szólít fel.

Emellett  sürgették Oroszországot, hogy vessen véget a szíriai lázadók kezén lévő Kelet-Gúta bombázásának, illetve bírja rá Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét a civilek lakta területek ellen indított katonai műveleteinek megállítására.

 Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására a szíriai kormányerők által ostromlott Kelet-Gútában február 27-től minden nap humanitárius tűzszünetet biztosítanak helyi idő szerint reggel 9 és délután 2 között. Nyugati országok és a világszervezet is elégtelennek minősítették a néhány órás fegyvernyugvást, amit az amerikai külügyminisztérium csütörtökön egyenesen viccnek nevezett. (MTI)

Rovatok