Index Vakbarát Hírportál

Berlusconit beelőzte saját szövetségese, az 5 Csillag a legnagyobb párt

2018. március 4., vasárnap 23:18 | hat éve frissítve

A nem végleges eredmények alapján egyik nagy pártszövetségnek, vagy pártnak sem lesz egyedül kormányképes többsége a vasárnapi olasz képviselőházi és szenátusi választások után. Az olaszok korábban soha nem látott mértékben támogattak elitellenes, populista és szélsőjobboldali pártokat.

A Silvio Berlusconi vezette jobboldali blokknak lesz a legtöbb képviselői helye, a pártszövetség 37 százalékot érhet el. Azonban ezen belül a 81 éves volt miniszterelnök Hajrá Olaszország (FI) pártja kevesebb szavazattal végzett, mint a vele szövetséges, szélsőséges Északi Liga, ami így a jobboldal vezető erejévé válhat. A Liga 17,5 százaléknyi szavazatot kapott szemben az FI 14 százalékával, ami nagy pofon Berlusconinak.

A parlament mindkét házában a 31 éves Luigi Di Maio vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) lesz a legnagyobb önálló párt a maga 32-33 százaléknyi szavazatával, de képviselői helyeinek száma elmarad majd a jobboldali blokk együttes erejétől.

A balközép választási koalíció gyenge, összesen 22-23 százalékos eredményre számíthat, benne a 19 százaléknyi voksot begyűjtő, Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Demokrata Párttal (PD). A PD-vel szövetségben lévő, baloldali Szabadok és Egyenlőek pártja alig több mint 3 százalékot kapott.

A választási részvétel aránya alig maradt el a 75 százaléktól, ami szinte egyezik a 2013-as választások részvételi arányával. Napközben Berlusconinak és az M5S-t vezető, 31 éves Luigi Di Maiónak is várakoznia kellett a szavazáshoz, mert a most vizsgázó új választási rendszer miatt sok helyen feltorlódtak az emberek, írja a Reuters. Berlusconi szavazásakor egy félmeztelen Femen-aktivista is felugrott az asztalra, így tiltakozva a volt miniszterelnök ellen.

Az eredmény idegességet okozhat Brüsszelben, mivel fellendítheti a populista és euroszkeptikus erőket az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában egy olyan időszakban, amikor az Európai Unió jelentős politikai és gazdasági reformokba szeretne belevágni - írja az MTI.

Azok a pártok nyerték meg a szavazást, amelyek megfelelő fedezet nélkül állami többletkiadásokat ígértek az embereknek. Az Európai Uniónak egyértelművé kell tennie az új kormány számára, hogy Olaszországra is vonatkozik a stabilitási és a növekedési paktum a maga adósságkorlátaival

– mondta Friedrich Heinemann német gazdasági elemző.

Berlusconi és Renzi a választás fő vesztesei

További csapást jelent az EU-nak, hogy az Emma Bonino volt külügyminiszter és uniós biztos vezette, határozottan Európa- és migrációpárti Több Európát elnevezésű párt az előrejelzések szerint nem tudja majd átlépni a parlamentbe jutás 3 százalékos küszöbét.

Wolfango Piccoli, a Teneo Intelligence politikai tanácsadócég társelnöke Berlusconit és Renzit nevezte meg a választási éjszaka fő veszteseinek. Többen azt emelték ki, hogy az M5S és az Északi Liga együtt képes lenne kormányt alakítani. Az Északi Liga vezetője, Matteo Salvini viszont hétfőn bejelentette, hogy nem hajlandó egyezkedni az 5 Csillag Mozgalommal. Szerinte a jobboldali koalíciónak joga és kötelessége kormányozni, ő pedig kész meghatározni ennek irányát, mivel pártja kivételes győzelmet aratott.

A közösen a legtöbb képviselői helyre számító jobboldali szövetségen belül Berlusconi Hajrá Olaszország pártja, és az Északi Liga közötti a háziverseny azért is fontos volt, mert a jobboldal kormányra kerülése esetén az a párt adhatná a miniszterelnököt, amelyik több szavazatot kapott. Azt előre tudni lehetett, hogy Berlusconiból miniszterelnök biztosan nem lesz, mert elítélték adócsalásért, és 2019-ig a közügyektől is eltiltották. Berlusconi Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét javasolta, míg a Liga jobb szereplése esetén Matteo Salvini pártelnök léphetett elő.

A választás nagy nyertese Salvini mellett az 5 Csillag Mozgalom, ami 2013 után megint a legnagyobb párt lesz, ráadásul jelentősen erősödve. „Ez a dicsőség pillanata. Mindenkinek tárgyalnia kell velünk" – mondta Alessandro Di Battista, az M5S egyik vezetője. Az 5 Csillag Mozgalom legutóbb nem volt hajlandó senkivel koalícióra lépni, most viszont a következő kormány egyik pillérének jósolták magukat. Ehhez hozzátartozik, hogy a kampányban Di Maio inkább arra utalt, hogy nem koalícióban gondolkozik, hanem külső támogatást próbálna szerezni a programjához. Elemzők szerint az M5S többek között a szegényeknek ígért minimumjövedelemmel tudott tarolni a déli területeken.

Di Maio korábban utalt arra, hogy akár a baloldaltól is várna külső támogatást, ami viszont ellenzéki szerepre készül. 

Ha ez lesz az eredmény, az vereséget jelent számunkra, és ellenzékbe vonulunk

– mondta a Rai állami televíziónak Ettore Rosato, a PD alsóházi frakciójának vezetője, kizárva a koalíciókötés lehetőségét az 5 Csillag Mozgalommal vagy a jobboldali pártszövetséggel.  Az ANSA hírügynökség azt is írta, hogy Renzi lemond a pártja éléről, de ezt egyelőre a PD szóvivője nem erősítette meg.

A Demokrata Párt azután roggyant meg, hogy Matteo Renzi volt miniszterelnök 2016-ban elbukta a reformjairól szóló alkotmányos népszavazást. Azonban ettől függetlenül sem vonult háttérbe, ő vitte a mostani kampányt, nem pedig a technokrata kormány élén azóta az országot vezető Paolo Gentiloni miniszterelnök.

Erőszakos tüntetésekkel ért véget a kampány

Megint a már sokszor leírt, de újból visszatérő Berlusconi akarta keverni a lapokat a jobboldali szövetség élén, amit az elmúlt években az olasz politika hagyományos berendezkedését felborító 5 Csillag Mozgalommal, és annak 31 éves miniszterelnök-jelöltjével, Luigi Di Maióval állított szembe.  A kormányzó baloldal látványosan elintézte magát az elmúlt években, így túl sok jóban nem reménykedhetett.

Az olasz választások sosem egyszerűek, de most ha lehet, még a szokásosnál is képlékenyebb volt a képviselőházi és szenátusi választások várható kimenetele, többek között a most vizsgázó új választási rendszer, és a 37 százaléknyi bizonytalan szavazó miatt.

A gazdasági problémák mellett főként a migrációs helyzet került a középpontba a kampányban, több mint 600 ezer bevándorló és menekült érkezett Észak-Afrikából a legutóbbi parlamenti választások óta. A kampányidőszak pedig erőszakos tüntetésekkel zárult, az utolsó hetekben több nagyvárosban is voltak utcai megmozdulások, összecsapások szélsőséges jobboldali, neofasiszta, és baloldali csoportok, valamint a rohamrendőrök között. A kampányról és a pártok ígéreteiről bővebben itt írtunk>>>

A piacok aggódva figyelnek

A La Stampa címlapján a következő áll: „Di Maio nyert, Olaszország kormányozhatatlan". Így aztán hétfőtől jó eséllyel komoly alkudozásokra és helyezkedésekre lehet számítani, hiába zártak ki előre számos koalíciós együttműködési lehetőséget az egyes szereplők. Az olasz jegybank egyik korábbi vezető elemzője szerint az is elképzelhető, hogy akár hónapokig tartó tárgyalások jönnek.

A piacok minden előzetes tagadás ellenére azt sem zárták ki – sőt, valahol ebben reménykedtek – , hogy Berlusconi és a balközép nagykoalíciót köt. A piacok leginkább viszont attól az említett forgatókönyvtől tartanak, ha esetleg az 5 Csillag Mozgalom és az Északi Liga kötne koalíciót egymással, hiába zárta ki ezt mindkét párt előzetesen. Ezzel a két leginkább euroszkeptikus párt kerülne össze, habár az M5S már nem léptetné ki azonnal Olaszországot az euróövezetből, ellentétben a Ligával.

Ha nagyon nem tudnának megegyezni, akkor elméletileg van lehetőség egy Sergio Matterella által ajánlott elnöki kormány megszavazására, vagy szakértői kormányra is, ahogy adott esetben előrehozott választások kiírására is. Az eredeti tervek szerint április 10-ig állna fel az új kormány, szóval márciusban még van terük az alkudozásra a pártoknak.

Közben pedig az uniós vezetők és a piacok aggódva figyelik, hogy jön-e újabb elhúzódó patthelyzet és politikai bénultság az eurózóna harmadik legnagyobb, nem kevés kihívással szembenéző gazdaságában.

Borítókép: Silvio Berlusconi. Fotó: Miguel Medina / AFP.

Rovatok