Index Vakbarát Hírportál

Megsarcolta a szír kormány az ENSZ segélykonvoját

2018. március 5., hétfő 13:36 | aznap frissítve

Bejutott a szíriai Kelet-Gútába hétfőn az első segélykonvoj, először azóta, hogy a szíriai kormányerők két héttel ezelőtt a hét éve tartó háború egyik legpusztítóbb támadását indították el az ottani lázadók ellen. Az ostrom kezdete óta legalább 90 civil meghalt, több ezer megsérült, a 400 ezres lakosság pedig éhezik - a szégyenteljes eseményekről ebben a cikkünkben olvashat:

A WHO egyik tisztségviselője szerint azonban nem a teljes segélyszállítmány jutott be Kelet-Gútába, mivel a szír hatóságok megsarcolták azt.

Kivettek a szállítmányból minden sebészeti készletet, az inzulint, a dialízis-készülékeket, és a 70 ezer embernek elegendő élelmiszer mennyiségét is csökkentették úgy, hogy csak 27 500 embernek elég.

Az ENSZ egyik magas rangú tisztségviselője, aki a segélykonvojjal utazott, azt mondta, a hatóságok remélhetően egy másik konvojban átengedik majd a kivett tételeket.

A nemzetközi segélyszervezetek képviselői arról számoltak be, hogy bár humanitárius tűzszünetnek kellene lennie, a dúmai átkelőpont közeléből tüzérségi tűz hallható.

Az Egyesült Államok eközben bűnrészességgel vádolta meg Moszkvát azt állítva egyebek közt, hogy az orosz légierő az ENSZ által meghirdetett tűzszünettel szembeszegülve folytatja bombázásait. A Fehér Ház közölte, hogy a hmejmími légibázisról felszálló orosz harci gépek február 24. és 28. között legalább napi húsz bevetést hajtottak végre damaszkuszi és kelet-gútai célpontok ellen. Az Egyesült Államok emellett egyenesen civilek gyilkolásával vádolta Oroszországot.

(Borítókép:  Az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt teherautói segélyszállítmányt visznek a Damaszkuszhoz közeli és a felkelõk kezén lévő Kelet-Gúta térségébe 2018. március 5-én. - fotó: Juszuf Badaui / EPA / MTI)

Rovatok