Index Vakbarát Hírportál

A britek az orosz futballvébé bojkottját is megfontolnák a volt orosz kém miatt

2018. március 6., kedd 13:14 | aznap frissítve

Az Egyesült Királyság erőteljes választ fog adni, ha bármilyen bizonyíték arra utal, hogy Oroszországnak köze volt a vasárnap Salisburyben súlyos állapotban, mérgezéses tünetekkel kórházba szállított volt orosz kém ügyéhez, figyelmeztetett Boris Johnson brit külügyminiszter.

Újabb szankciókon is elgondolkozhatnak, de arra is utalt, hogy a lehetséges lépések közé tartozik a nyáron Oroszországban rendezett futball-világbajnokság bojkottja is, vagyis az angol csapat nem utazna el a tornára. Johnson hozzátette, hogy egyelőre nem akar senkire sem mutogatni az ügyben.

Ostobaságnak minősítette az egyelőre tisztázatlan körülmények között mérgezést szenvedett orosz-brit kettősügynökkel kapcsolatos kijelentéseket Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Az orosz nagykövetség tagadta, hogy bármi köze lenne az esethez. Oroszország kedden úgy reagált, hogy semmilyen információjuk nincs arról, mi okozhatta a volt orosz kém rosszullétét. A Kreml azt mondta, hogy hajlandó közreműködni a vizsgálatban.

A 66 éves Szergej Szkripal mellett a 33 éves lányát is az intenzíven ápolják mérgezéses tünetekkel, mindkettőjüket eszméletlen állapotban találták meg egy bevásárlóközpont előtti padon. Egy eddig nem azonosított anyaggal kerülhettek kapcsolatba. Közben a helyszínen járt két rendőr is enyhe tünetekkel kórházba került, írja a BBC. 

A rendőrség elővigyázatosságból bezárta a közeli Zizzi éttermet, és több helyszínt is lezártak a belvárosban. Vegyvédelmi ruhákban vizsgálták át a padhoz közeli kukákat. Azonban a hatóságok szerint a lakosság nincs veszélyben.

A rendőrség most elemzi térfigyelők felvételeit, amin egy eddig azonosítatlan férfi és nő sétál közel ahhoz a padhoz, ahol Szkripalékat megtalálták.

Szkripal az orosz hírszerzés ezredese volt, de aztán 13 év börtönbüntetésre ítélték, miután valójában az MI6-nek dolgozott, éveken át Európában beépült fedett ügynökök személyazonosságát adta át a brit titkos szolgálatnak. Szkripal azután kapott menedékjogot Nagy-Britanniában, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között 2010-ben kötött kémcsere keretében kiszabadult. Moszkva akkor négy foglyot engedett el tíz Amerikában fogva tartott kémért cserébe.

Az egyelőre azonosítatlan anyag miatt többen is párhuzamot vontak a disszidált volt orosz kém, Alekszandr Litvinyenko 2006-os megmérgezésével. Akkor hetek után bizonyosodott be, hogy szándékos mérgezés történt, radioaktív polóniumot csempésztek a teájába a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában. Litvinyenko meggyilkolásáról bővebben itt írtunk. Egy brit bíróság 2016-ban kimondta, hogy a gyilkosságot az egyik orosz titkosszolgálat, az FSZB két ügynöke követte el, és valószínűleg Vlagyimir Putyin orosz elnök hagyta jóvá.

Rovatok