Index Vakbarát Hírportál

Hiába csapott oda Brüsszel, Lengyelország nem hátrál meg

2018. március 6., kedd 15:08

A lengyel szejm (alsóház) keddi ülésén megválasztotta az országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) 15 bíró tagját, a szavazáson a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párton kívül az ellenzék köréből csak a Kukiz'15 vett részt, a többi ellenzéki párt bojkottálta a szavazást, írja az MTI.

A KRS-ről szóló törvénymódosítás értelmében, amely januárban lépett életbe, a 25 tagú testület 15 bíró tagját az alsóház választja meg négyéves időtartamra a szejm igazságügyi és jogi bizottsága által jóváhagyott jelöltlistából, amelyet legalább 25 bíró, illetve legalább 2 ezer állampolgár által támogatott javaslat alapján állít össze, és amelyen minden parlamenti frakció legalább egy jelöltje szerepel. Az ellenzéki pártok azonban - a Kukiz'15 kivételével - bejelentették, hogy nem állítanak jelöltet.

A KRS leköszönő bírái alkotmányellenesnek tartják azt, hogy utódaikat a parlament választja meg, eddig ugyanis ez kizárólag a bírói szervezetek hatásköre volt.

Ezért arra hívták fel a lengyelországi bírákat, hogy ne pályázzanak az újonnan összeállítandó testületbe. Dariusz Zawistowski, a KRS elnöke a testületet is érintő bírósági törvények ellen tiltakozva a törvénymódosítás életbe lépése előtt néhány nappal bejelentette lemondását.

Az Európai Bizottság december végén úgy döntött, hogy kezdeményezi az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás megindítását Varsóval szemben, többek között a folyamatban lévő igazságügyi reform miatt. A tagországok kormányait tömörítő Európai Tanács négyötödös többséggel dönthet majd arról, hogy fennáll-e a veszélye az uniós alapértékek csorbulásának Lengyelországban. A 7-es cikk végső esetben a szavazati jog megvonásával is járhat.

Rovatok