Index Vakbarát Hírportál

Soros György állítja, nem avatkozik bele a szlovák belügyekbe

2018. március 6., kedd 17:08

Robert Fico szlovák miniszterelnök azzal vádolta meg hétfőn Soros Györgyöt, hogy Andrej Kiska szlovák államfőn keresztül megpróbál beleavatkozni a szlovák belpolitikába. A magyar származású milliárdos szóvivője, Michael Vachon azonban tagadta a vádakat, írja az MTI.

Soros úrnak semmi köze Kiska elnök úr legújabb beszédéhez vagy a Szlovákiában zajló legfrissebb tüntetésekhez.

Kiska vasárnap az újságíró-gyilkosság után az országban kialakult feszült helyzetre, valamint a kormánnyal szembeni általános bizalmatlanságra hivatkozva javaslatot tett a kabinet széles körű átalakítására vagy előrehozott választások kiírása. Ezt Fico elutasította, majd kijelentette, hogy ezt az ötletet egyértelműen nem Szlovákiában dolgozták ki, és nemzetközi összeesküvést sejt Kiska reakciója mögött. 

Kiska szóvivője szerint Fico a politikai válságról akarja elterelni a figyelmet összeesküvés-elméleteivel, de ez nem mentesíti őt a válság megoldásának felelőssége alól:

Amennyiben erre nem képes, álljon félre, és adja át a helyet valaki olyannak, aki el tudja simítani a gondokat.

Soros György szóvivője egyébként megerősítette, hogy Kiska találkozott tavaly szeptember 20-án a milliárdossal egy ENSZ Közgyűlésen, de állítása szerint a találkozón a szlovákiai roma kisebbség integrációja volt a központi téma. 

Rovatok