Index Vakbarát Hírportál

Vakon és végtagok nélkül is megmászható a Mount Everest

2018. március 7., szerda 16:54

A nepáli legfelsőbb bíróság megakadályozta, hogy életbe lépjen a kormány azon rendelete, amely megtiltotta volna a Mount Everest megmászását azoknak, akik teljesen vakok vagy két végtagjukat is elvesztették, írja az MTI.

A kormány azért szigorított volna, hogy csökkentse a halálesetek és balesetek számát a Mount Everesten, ám a bíróság döntése szerint megtiltani bárkinek, hogy meghódítsa a világ legmagasabb pontját, sérti a nepáli alkotmány szellemét.

A kormány döntését hegymászók és fogyatékosok támadták meg a  bíróságon , köztük a brit hadsereg nepáli elitalakulatának egy veteránjával, Hari Budha Magar gurkhával, aki a közelgő szezon első kettős amputáltjaként tervezi megmászni az Everestet.

A Mount Everestet egyébként már több fogyatékkal élő is meghódította: az első teljesen vak hegymászó az amerikai Erik Weihenmayer volt 2001-ben, az első olyan ember pedig, akinek mindkét lábát amputálták, az új-zélandi Mark Inglis volt öt évvel később.

Nemrég az Index is beszámolt arról, hogy a túlzsúfolt nepáli útvonal helyett újabban egyre több hegymászó próbál a tibeti oldalról feljutni a Mount Everestre, Kína ugyanis egyre többet fektet a hegymászók igényeinek kielégítésére, a két útvonal pedig szinte egyforma nehézségű.

Rovatok