Index Vakbarát Hírportál

Magyar orvos látta el az Angliában megmérgezett orosz exkémet

2018. március 9., péntek 08:09

A Magyar Nemzet azt írja, hogy pont egy magyar doktor volt ügyeletben az angliai Salisbury kerületi kórház sürgősségi osztályán, amikor befutott a mentő az idegméreggel megtámadott Szergej Szkripallal és lányával, Julijával.

Závori László nyilatkozott is a lapnak, azt mondta, 2014-ben kezdett ott dolgozni, először egy fix szerződéses, rövid távú munkának indult, "de aztán én jól ereztem magam, a kórház meg elégedett volt a munkámmal; javasolták, hogy pályázzam meg a határozatlan idejű állást. Megpályáztam, megkaptam. Azóta lényegében itt élek."

És hogy mi történt aznap?

Épp a végéhez közeledett a műszakom, amikor a helyi mentőszolgálattól kaptunk egy hívást, hogy úton vannak felénk egy fiatal, súlyos állapotú nőbeteggel, és hozzávetőleg 10 perc múlva érkeznek.

"Az ilyen hívások teljesen rutinszerűek, azt hivatottak biztosítani, hogy legyen időnk felkészülni, és minél szervezettebben tudjuk átvenni a kritikus állapotú betegeket a prehospitális ellátóktól", magyarázta Závori. Először csak a két civil érkezett mentővel, ekkor még fel sem merült, hogy esetleg további érintettek is lehetnek, mondta.

Teljesen normális rutinellátásként indult az egész történet.

Az első váratlan meglepetés az volt, hogy nem egy, hanem két beteg érkezett. Szerencsére ez csak kisebb fennakadást okozott, egyből meg tudtuk kezdeni mindkét páciens ellátását. Nyilvánvaló volt, hogy valamilyen szer hatása alatt állnak, eleve a helyszíni ellátók is úgy gondolták, hogy valamiféle drog- vagy gyógyszer-túladagolás okozhatja a tüneteiket, mondta.

Ő főleg a hölggyel foglalkozott, ő volt rosszabb állapotban,

de az édesapa is ott volt tőlem két méterre, folyamatosan kommunikáltunk a kollégákkal, segítettük egymás munkáját.

Az intézményben minden viszonylag gyorsan visszazökkent a normális kerékvágásba, mondta, és hozzátette: nem fél, biztonságban érzi magát.

A lap kérdésére, hogy hogy derült ki, hogy idegméregről van szó, azt felelte a magyar orvos, hogy

Vannak különböző speciális tesztek, amelyek segítenek azonosítani a mérget, illetve sokszor a tünetekből vagy a kezelések által kiváltott változásokból is lehet következtetni. Az incidens különlegességét jól jelzi, hogy majdnem egy héttel utána is erről írnak a lapok. Európában szerencsére egyáltalán nem mindennapi, hogy valaki idegméreg által okozott tünetekkel jelentkezzen ellátásra.

Prioritást élvez az ügy

Nagyjából 180 brit katona érkezett a városba, hogy kivizsgálják a mérgezés körülményeit, küldött embereket a Brit Királyi Légierő, a Brit Hadsereg és a Brit Királyi Haditengerészet is. A mérget a hatóságok már azonosították, de egyelőre nem akarják nyilvánosságra hozni, ahogy azt sem, hogy kik a potenciális gyanúsítottak.

Rovatok